@churalliya

Thursday, July 18, 2013

Kuantiti EBM di bulan puasa

KPI sehari kena bawak balik 3 botol (4oz each) bersamaan 12oz..

Kadang-kadang dapat..


Kadang-kadang tak mencapai..



Terasa badan semakin kering.. Kering yang bermaksud kekeringan air.. bukan kurus kering tau.. Tak larat teguk air dah.. perut sampai kembongggg teguk air time sahur dan sebelum tidur...

Bila petang nak capai KPI punya pasal, adakalanya seakan nak pitammmm.. nak tumbang bila berjalan.. itu kalo ada angin kuat sikit konpem melayang je tu..

Sebab tu bila balik dah tak larat nak masak untuk berbuka.. paling hebat pun masak sardin dengan kuih kodok je.. itu pun dah macam parkinson nak siap memasak..

Phewwwwww... Pengalaman sangat berpuasa sambil mengepam.. Demi mu anak, mama tak sanggup pun akan jadi sanggup..

Ku rindukan saat2 peti ais penuh macam ni..

gambar pada Februari yang lalu..

Stok dah semakin kurang.. sebelum puasa ada 15 keping.. seminggu puasa tinggal 11 jerrr... uuUuuuuuu..

Jom kita sama-sama tabah wahai ibu-ibu menyusu di luar sana...


by mekchuN (^_^)

16 comments:

Fiza Rahman said...

Byk juga stok tu mekchu. Saya tinggal sebotol jer...uuwaaaaa...Bulan posa ni lagilah, merudum plak. Hari2 bekal susu fresh kat anak.

yana said...

Tapi wawa dah makan kan..jgn risau..inshaAllah cukup..progress wawa pun alhamdulillah naik..cuba2lah buat jus kurma..

Suliana said...

sy pun dah korek2 stok ni. byk botol kosong yg tak boleh refill balik sbb susu dah kurang. dah mnm esp tapi sama je.. huhu.tapi selagi boleh pam mmg saya pamlah.

amirah said...

hausss...rasa cam tekak kering sesangat..huhu

mama_onie said...

Takde pengalaman itu.. EBM dan stok susu... T_T
Kepada ibu ibu yang sangat tabah teruskan usaha kamu semua. Chaiyok! !!

mama_onie said...

Takde pengalaman itu.. EBM dan stok susu... T_T
Kepada ibu ibu yang sangat tabah teruskan usaha kamu semua. Chaiyok! !!

MaMa CyDa said...

Semoga tabah yer mekchu. Dot mmg kais pg mkn pagi jek skang nih. Dgn demam lg, uzur plak lg. Ehmmmm kesian Aimy, lebih byk minum fm dr ebm dh skang nih....

mikamusz said...

makan kurma banyak - banyak sue.. ni pun org yang cakap.. aku nak try tak berkesempatan..sob..sob..sob..

Mimy Hamid said...

rezeki ..banyak gak tu...jgn putus asa tau

syawalsimpsons said...

sama la jemah kat sini mekchu...menggagahkan diri demi izz..

Nad MamaZN said...

Go go go
Mekchu boleh! U can do it!

Eliss Mie said...

dugaan ibu menyusu yer. bertabah la. saya anak dah reject terus bfeeding. sedih.

Lydzar DN said...

mekchu, gantilah sesi pam yg last siang tu ke malam. sebelum tidur try buat tandem nursing dgn baby. at least masa tu perut dah kenyang, hati dh gembira sbb dh berbuka. and sambil pam boleh minum2 air..

sian dengar sampai tahap menggigil2 sebab mengepam

Azura Aziz said...

takde pengalaman buat stok lagi sbb ms adam smpat susukan 2 bulan jer, pastu susu dah takde.. Insya Allah, next baby smgt nk buat EBM ni..

eda_ej said...

banyaknye stock mekchu.. tak pe jangan stress ye..

Nini D.. said...

tengah bertabah ni mekchu..adam masuk je pukul 4pm mulalah buat hal..nenen xsedap la...main2 la..elok je lps berbuka kemain lama dia menyusu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...