@churalliya

Friday, December 6, 2013

Update Kecibung Wawa 13 bulan

Sekejap je kan...

Baru-baru ni follow up wawa dengan Doktor Syed kat KPJ Seremban.. Patut 13 bulan tak de apa pun kan.. tapi dah buat appoinment nak cucuk vaksin pneumococcal... ye, mekchu dah pikir banyak kali pasal benda ni.. Harap tiada isu kenapa mekchu memvaksin kan anak...

Punya la lama menunggu... Sampai KPJ pukul 3.30 petang macam tu, jam 5.30 petang baru sampai turn.. Ramai pulak hari tu.. Rupa-rupanya wawa patient paling last.. Terbaekkkk!!!!

 budak kecik ni dah melasak.. mama dah tak larat nak melayan dia.. 

bila mama & papa dah penat, abang boleh la harap.. sikit2 dan ikut mood jugak.. 

Lama sangat kot menunggu.. macam2 hal dah dibuatnya budak2 tu.. mak budak buat hal jugak, nasib tak de siapa yang amek kan gambar..




Macam-macam yang nak ditanya dengan doktor sebenarnya.. tapi bila sampai masa, semua pun tak ingat.. len kali nak kena amek note la..

 timbang wawa dan berat dia 8 kilo.. doktor tulis 7.98 kilo tapi mekchu tetap nak cakap 8 kilo.. pedulik.. halussss je kannnn... sesuai la dengan saiz mama ngko ni.. 

doktor syed tengah ekspen pasal vaksin pneumococcal.. segala kandungan, no.siri, expiry date, etc kat papajib... 

Kami suka doktor ni sebab kalo ada kandungan tak halal dalam ubat dia akan bagi tahu tak halal.. vaksin yang tak perlu amek pun dia akan bagi tahu tak perlu..

Mula-mula dulu dia ada bagi tahu vaksin rotavirus tu ada kandungan tak halal..siap tunjuk dalam buku.. kami dah ambil untuk wawa masa wawa masih dengan chienese doctor di Colombia.. Doktor cina kan, apa dia kisah nak eksplen segala mak nenek kandungan yang ada dalam tu... Benda dah lepas kot, korang yang dah tahu jangan buat ehhhh....

Vaksin pneumococcal ni doktor sangat suggest sebab wawa dah 2 kali warded sebab lung infection tu.. lepas warded 1st time hari tu dia dah soh amek dah.. tapi mekchu ibu yang keliru dan konpius dan serba salah lagi masa tu.. Sampai lah warded sekali lagi awal bulan 10 hari tu dah terus nekad nak amek jugak vaksin ni...

Sepatutnya vaksin ni kena amek 2-3 kali jugak.. Yang last masa umur anak 13 bulan. Memandangkan umur wawa dah setahun, so amek masa umur dia 13 bulan ni aje.. Sekali tu aje la...

mula2 dia relek aje.. masuk je jarum terus melalak... tapi kejap tu aje laaaa... 

Ok, perkembangan wawa pada umur 13 bulan..

1. Gigi nan hado... belum tumbuh lagi wookkk... kekadang risau, kekadang tak risau... risau sebab semua baby dragon yang lain dah nak penuh giginya.. tak risau sebab doktor dah eksplen tumbuhnya gigi bukan lah satu-satunya nak tengok perkembangan anak tu bagus ke idok.. banyak faktor lain yang lebih penting.. "Susu mama tak cukup kalsium kot...." Ok, ayat papajib tu yang mekchu risau... sentiasa terngiang-ngiang di telinga sampai sekarang...

2. Belum jalan lagi.. takat diri lepas-lepas tangan aje... Memanjat memang hebat.. Yang ini tak risau sebab abam mi dulu pun lambat jalan...

3. Cakap dah terror... dulu semua pun dia panggil abangggggggg... sekarang pandai dah mamm-ma.... pap-pa... nek.... paling mangsa mammm-ma dia lah kan.... kalo nangis memang sebut mamm-ma aje.. perkataan pertama bangun dari tido dan perkataan terakhir sebelum nak tido...

4. Leter... sangat leter... semua pun dia nak tegur.. Suka cakap kat talipon dengan bahasa dia.. Berlainan dengan abam yg sangat anti sosial masa kecik.. Wawa jumpa sesiapa mesti nak tegur.. tapi kena tengok mood jugak laaa...

5. Dah campur susu kambing karihome sejak 3 minggu lepas... Alhamdulillah berjaya fully bf wawa sehingga umur dia setahun setengah (setengah tu sebenarnya 3 minggu aje) Susu badan masih minum lagi.. Bila malam masih tak celik mata bangun buat susu lagi.. ngekkkk aje, ku terus sumbat... Papa, betapa bertuah nya papa anak dah setahun tapi tak pernah bangun buat susu... (tiba2 nak selit statement tu.. tak paham2 belanja bini pandora?)


6. Baju ada 2-3 helai je yang dah sendat.. yang lain2 masih boleh pakai.. Ada 2 faktor di situ.. samada wawa memang saiz genit atau mama sangat berhemah sebab beli baju stok besar2 je semua..

muat memang la muat.. tapi tu la, tang perut tak bleh nak katup dah.. hahaha.. musim hujan kan dik, baju pun banyak tak kering.. pakai je la baju awak masa dalam pantang ni ye...

7. Paling suka dengar lagu cupcake.. Cupcake bukan chocolate cake tau.. (hahahaha siap bagi resepi dalam lagu tuuu.. ehh korang pernah dengar ke lagu chocolate cake tu? -nanti google) Ni lagu cupcake kat Ceria 611 tu.. cupcake cupcake cupcake.. ooo nom nom nom nom cupcake, nom nom nom nom nom nommmmm... bila dengar je mula la menggedik joget2... Bila mama nyanyi dia joget2 jugak, tapi bila papa nyanyi dia buat muka pelik.. suara berhalkum nyanyi lagu ni tak best kan dik? hahahahaha...

8. Apa lagi erkkk? Bab makan? Makan nasi lembik.. Tak de gigi lagi kannn... Kadang2 bila malas tu suap je nasi kita makan tu.. Wawa ni tak padan kecik.. Semua dia bedal.. kita makan nasi dia pun nak. Kita makan mee pun dia nak.. Makan biskut dia nak.. siap berbunyi tu bila gigit biskut..

Errr.. ok dah kot.. Setakat ni dulu ok cerita pasal kecibung wawa.. ehhhh dah lama tak cerita pasal abam mi kan.. Tak pe, nanti bukak sekolah konpem banyak cerita pasal dia dan sekolah baru.. Konpem..


Tata..

by mekchuN (^_^)

11 comments:

Azura Aziz said...

alahai, comeynya wawa.. geram anty tgkkk..

amirah said...

comelll sesangat..rambut wawa pun comell

syawalsimpsons said...

nanti jemah nak G sana, jemah kasitau yee

salwana nordin @ che'wa said...

walaupun halus tatap comel je wawa :)

cantik la dress dia tu..buat sendiri ke ready made?

::NureeN:: said...

x pe mek chu, berat mcm tu normal utk anak pompuan, anak nureen dlu 12bln pon 6kg lg tau, asal demam jer berat turun.. :)

Lynn Hamzah said...

anak dara lynn pun baru tumbuh gigi sebatang jer...hahahahah...tp baru 11 bulan...beza 2 bulan jer dari wawa...

mama_onie said...

Takde gigi pun comel wawa!

Bitt (double IS) said...

bestnyaaaaaaaaaaa mekchu..geram tengok wawa dah semakin besar dan sangat comel...rupa dia ada iras2 adik bitt punya anak (fyonna) hehehehe tapi rasanya wawa lagi comel!!! arghhh matikkkk konpem adik bitt tak baca komen ni...aaggagaggggagaaga

shaliza said...

huhu...sb susu mama cukup kalsium la buat gusi wawa kecibung keras....lambat la nak tumbuh gigi..hhehe. tak yah risau..nanti tumbuh ler tu..kan wawa kan...

Effanina Mokhtar said...

Hi Mekchu..
bole tumpang tnya, klu injet kat KPJ vaksin pneumococcal tu bape hrg?
sbb nak buat utk bby sy jg.. :-)
btw comei sgt wawa ni..nak gigit je rasanya..mcm candy~

QasehnyaRania said...

sekejap je kan.
thanks mekchu share info ni

abam ni masuk pra sekolah ke mekchu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...