@churalliya

Tuesday, June 10, 2014

BTN Besut : Part Pendakian itu suatu Penyiksaan

Entry bersambung dari part bila talkin dibacakan kat sini...

Dah nak start mendaki dah ni.. nak start dah... Jom mendaki bersama mekchu jom...

Hanya berbekalkan khasiat nasi putih, telur dadar dan ikan masin aje dalam badan ni... Maka bermula lah pendakian kami ke Bukit Keluang...

Bersyukur masa mendaki ni tak payah main game lagi.. naik beramai-ramai ikut kumpulan masing-masing... semua pun dapat naik, Tak payah rebut2.... Kebetulan kumpulan mekchu duduk paling tepi.. tiba2 jadi kumpulan pertama yang berjalan.. dan mustahil jadi orang paling last sampai... nampak tak permainan kitorang di situ??? nampak tak? hahahaha

Punya masing2 percaya kumpulan yang menang main game awal pagi tadi boleh mendaki dulu... Ni haa dah nak petang baru start mendaki rupanya.... Kami mintak diri jalan duluu yeeee.....

tu mekchu... nampak tak? carik sampai nampak... kumpulan 1st kena la jalan laju sebab pak manap kat depan tu jalan lagi laju... ini kumpulan di depan cameraman

Pak manap bagi tau kalo nak berhenti kena jerit 'breakkkk...'

Maka, perjalanan yang rata tu pun kitorang 'breakkkkkk...' pak manap 'nak mintak breakkkkkkk'... 'breakkkkkk'....

Hahahaha.. kemain laju wei dia jalan...

 dan ini kumpulan di sebelah belakang cameraman... panjang barisan nyaa....

kumpulan depan cameraman memang la nampak montot semata... nasib la yeee... 

boleh tahan mendongak jugak trek nyaaa... terhuyung hayang jugak la badan ni.. tu kalo kalo tolak dengan jari pun konpem tumbang... 

Tengah-tengah mendaki tu kan, legaaaa sangat bila ada orang jerit 'breeaakkkkkk'.. hahaha.. Dapatlah lepaskan mengah kejap.. Pak manap jenis yang tak pedulik tentang kepenatan kitorang.. ada lah 30 saat aje kot dia berhenti.. lepas tu suruh sambung jalan lagi.. adehhhhhh

Dia kata tak elok rehat lama-lama.. nanti lagi penat.. memang betul pun.. 

 sempat la posing sementara tunggu kawan-kawan...

masa 'breaakkkkkk' lagi... hahaha.. pak manap geleng-geleng je kepala... 

Mintak nyawa... mintak nyawaaaaa.....

Setengah jam kot lepas tu sampai lah kat tempat ni.. Wahhh tinggi jugak haku dah mendaki rupanya...

 tu pulau perhentian.. yang mana satu? ada laaa tu antara pulau2 tu... hahaha masa fasilitator terangkan mekchu dah nampak bintang2 dah masa ni... tak amek tahu dah pulau yang mana satu... 

satu gambar dulu.. kalo nak pitam tu lepas tu tak pe... hahaha... senget2 dah badan tak larat...

 tunggu kawan2 yang lain sampai... 

Ini blom sampai tempat yang sebenar lagi.. ala2 teaser la gitu.. tu pun dah cantik sangat pemandangan dia..

So teruskan pendakian....

 lelaki badang.. hahaha kat dalam bag tu ada tin biskut isi simen 5 kilo.. kata ketua kumpulan kannnn.. kena la bekorban untuk kawan2... hahahaha... seminggu cuti lopeh tu ye tak?

hahhh.. tu diaaa.. cantik sangat pemandangan kat atas tu... subhanallah.... hilang penat, hilang perasaan nak pitam... hilang la segala tekanan...

ni gambar google... sama tak? sama tak?

Kat atas tu tak lama... so dengan masa yang ada jom cepat2 amek gambar... cepat2 upload kat instagram, cepat2 share kat fb...

 piah, tok ketua dan mekchu... oppsss lupa pulak nak perkenalkan tok ketua kan...

dengan ahli kumpulan nasyid yang telah dibubarkan.. wei, kalo nak nasyid turun bawah dulu laaa...

ok, satu gambar grup sebelum turun bawah...

Kejap je..... ermmmm... nak naik kemain berhempas pulas, mintak nyawa... bila dah sampai atas tak sempat panas montot dah kena turun..

Kitorang saje jadi kumpulan last turun... ehh 2nd last.. saje nak menikmati pemandangan atas tu lama sikit.. 

 ni otw turun... 

Trek nak turun licin dan berpasir... kat sana kan dah lama tak hujan, jadi tanah kering... mekchu gerammm gambar kat atas tadi tak lepas2 upload kat IG... kejap2 refresh.. kejap2 refresh... talipon memang kat tangan aje...

Sekali......

"su....... bak sini talipon tu......." ketua kumpulan sudah marahhhhhh

Talipon mekchu kena rampas weiii... kat dalam kem pun tak kena rampas kan, sekali atas bukit pulak yang kena... hahahaha.. btw, terima kasih lah merampas talipon masa tu.. kalo tidak ke dalam gaung la jawabnya....

Terus monconggg. Menonong turun sampai lah ke bawah... hahahahaha

Nasib lah bila sampai je bawah kami disambut oleh 2 orang ahli kumpulan yang 'tak sihat' tu.. memang nampak muka dorang risau sangat... ye la kan, masa naik tadi kitorang grup pertama yang naik, bila turun grup last turun.. siapa tak risau...

Perkara pertama adalah menuntut talipon yang telah dirampas... hahahaha...

ini sebaik sahaja sampai bawah... penat nak mammmmmm.... tapi nampak je cameraman boleh pulak otomatik bangun sambil silang kaki... hahahaha

Ali tak de.. dia pegi dapatkan tugasan seterusnya.. Berapa banyak tugasan daaaa...

Lepas turun bukit, kena memasak pulak.... walaweiiii... penat tok sah cakap...

Nasib lah ada fasha & zana pandai masak.. mekchu tolong basuh ikan boleh laa... hahahaha...

 masa ni semua dilarang bercakap... tangan je boleh gerak.. mulut tutup.. tapi mekchu rasa kan, kalo boleh cakap pun, tak de apa yang nak dicakapkan.. memang main tunjuk2 aje kot... penat weiiii... siapa bercakap, kena masuk penjara... 

 menu kitorang ikan bakar dengan sayur kubis goreng... 

 nasik yang mula2 mentah tapi berjaya di adjust oleh fasha.. kalo mekchu sorang dah lama penik...

bukti kumpulan yang paling bekerjasama...

siap dah menu kitorang.. kena hidang dalam dulang.. lambak kan segala2 kat dalam tu...

 tengok muka2 kegembiraan pihak lawan dengan menu yang berjaya disediakan...

orang kuat pakai tudung hitam tu.. memang pandai masak pun.. 

dan ini lah menu pasukan lawan.. paling meriah kot.. siap ada ayam goreng, ikan bakar, ayam masak merah, ulam.. dan paling best ada cili potong ngan air asam.. perghhhh 

Memang best menu dorang yang akhirnya menjadi menu kitorang.. hahahaha punya lah membara hati masing2 kan.. masak penat2, sedap2, last2 orang lain yang makan... burppppp.. Alhamdulillah.. terima kasih piah masak sedap2...

Sebab tu lah kitorang masak ala kadar aje.. hahahaha terima kasih uols...

Elok je lepas habis makan dah azan magrib.. tapi kami tak solat magrib kat situ pun.. masing2 busuk masam kan.. balik bilik je nanti boleh buat jamak.. Ada kuliah magrib kat situ lepas tu...

Habis kuliah magrib, dalam pukul 9 malam macam tu menapak kembali balik kem.. cuma bezanya kalau siang tadi ikut jalan tepi laut, bila malamnya ikut jalan biasa... Golap bumin (gelap gelita) Esoknya bila lalu jalan tu naik bas kan terasa waahhhhhhhh kemain jauh weiii kitorang menapak.. apa tidaknya, 8.2 kilometer!!!!!!

Dari mana datangnya semua tenaga yang ada sepanjang hari tu kan... misteri sangat... Ini kalau penjual ubat/vitamin tahu ni dah lama ia amek mekchu jadi ikon ni... hahahaha..

Mekchu jalan se-selow yang boleh.. jalan santai-santai sambil borak2.. lepas sorang-sorang mangsa borak mekchu.. sedar2 je dah ada depan pintu gate BTN Besut.. wahhhh dah sampai... dah boleh balik bilik baring2 luruskan pinggang...

Jangan harap!!! siapa kata boleh balik bilik? Sila berkumpul dalam dewan untuk aktiviti seterusnya... tak tahu nak cakap apa dah... memang dah alang-alang penat, biar penat betul.. Kalau boleh balik bilik tu, memang tak de sekor pun yang masuk dewan semula.. Percayalah..

Dorang kan, dari basah menjadi kering, dan kering menjadi basah semula masih sibuk meneruskan aktiviti.. Mekchu kata itu dorang tau, bukan mekchu.. Mekchu tukang sedut bau pahit masing2 aje... kahkahkah... pitam weiiii bau...

Dah tak larat nak bercerita ni.. bila terkenangkan penat sepanjang hari tu, lepas sebulan pun masih terasa efek dia bila nak menaip..

Yang mampu mekchu bagi tahu kat sini, malam lepas aktiviti tu mekchu menangis... ehhh mekchu kalau menangis normal lah tu.. benda sikit pun dia boleh nangis.. cembeng tak tentu hala... hahahaha.. Ini tak sama punya menangis weii... Aktiviti malam tu memang meninggalkan 1001 pengalaman pada mekchu.. sebab mekchu kena tangkap duduk dalam penjara dengan mulut dan tangan diikat.. Jadi mekchu boleh nampak betapa susahnya kawan2 semua dalam mempertahankan sebuah tanggungjawab yang amat besar dari anasir2 jahat di luar sana..

Ya Allah, terus terbayang kesusahan nenek moyang kita dalam mempertahankan negara.. bagaimana dorang bergolok bergadai demi anak bangsa pada masa depan (kita lah tu) demi sebuah kemerdekaan dan kedauatan negara. Tiba kat kita jenis tak yang reti diuntung.. tu yang rasa nak penggal je kepala sorang2 yang jenis bercakap dan bertindak tanpa berpikir tu...

 di minta untuk memberikan pendapat daripada wakil banduan dalam penjara... 

mmmmm... nak nangis la tu... 

"Memang touching sangat" ~ entah berapa kali ulang ayat tu...

besar tanggungjawab tok ketua malam tu... tengok name tag pun dah tahu betapa barai nya beliau... hahahaha...

Apa yang berlaku malam tu, biarlah terus tersimpan dalam memori mekchu... echewahhhh... ayat cerekarama sangat (sebenarnya malas nak taip)

Dan segala aktiviti selamat ditamatkan pada jam 12.30 malam... ehhh 12.30 pagi...

Kendian kami diberi makan nasi goreng ayam kat dewan makan... Rasanya itu lah makanan paling sedapppppppp yang pernah dimakan dalam tempoh 4 hari itu...

Sambil makan sambil bebel....
"saya tak biasa makan time2 macam ni... bukan time makan saya ni" ~ sambil tangan laju menyuap ayam goreng dalam mulut.. nom nom nom....

Pukul 1 pagi mandi kolah beramai2.. Itu kira mandi sekali harung untuk esok ke apa tu?... Itu lah hari yang paling panjang dalam hidup...


by mekchuN (^_^)

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

seronok kan

amirah said...

baca ponnnn penattttt....tapiii pengalaman berharga tuuu...best tu

syawalsimpsons said...

pengalaman yang best tu..baguih2...adoi rindu nak jugle tracking ni...ingat lagi naik bukit ni..mmg best

Mama Mirza said...

Best sangat. . Will miss the moment. . By the way, mmg dah tau masak tu utk mekchu.. sbb tu masak sedap2.. hihi. . :)

Mama Vogue said...

tukang baca pun terasa penat, pahit, masam segala..hahahaha
Syabas mekchu! Sebab berjaya mengahrunginya dan menaip semula kat sini. Walaupun ada part yang di sensored (kununnya) hihihih

anakomak said...

Thorbaik wokkk

Miss Fadhilah said...

haha menarik giler..syabas mekchu bjaya harungi smua ni..kalau den xtaula cam mano nti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...