@churalliya

Friday, June 20, 2014

Bukit Broga. Ada apa kat atas tu?

Entry penuh bergambar... sebab ada banyak gambar, maka kena letak banyak-banyak gambar..

Tarikh mendaki : 13 May 2014

Ramai kan yang dah sampai Bukit Broga... majoriti rasanya dah pegi.. tapi korang yang dah pegi tak nak cerita apa yang best kat atas tu... mekchu tak tahu... mekchu share kat sini nak? nak? eeeeee mengadanyaaaaa.....

Ni semua semangat lepas balik BTN la ni... hari tu mendaki Bukit Keluang macam best... nak sambung Bukit Broga pulak.. sebelum semangat luntur kannnnnn...

Janji nak jalan pukul 5 pagi... aim nak sampai puncak sebelum matahari terbit... Haiiiiiii biasa lah kan, janji setakat janji je laa.. mekchu pukul 5.03 pagi dah terpacak kat parking.. tak lama tu piah sampai... yang lain tengah buat taik mata lagi... choiii sangat pukul 5 pagi tau....

Sudahnya dalam pukul 6.45 pagi jugak baru start nak mendaki... Pelik dan kagum bila tengok lautan kereta yang parking kat situ.. macam ada pesta... macam ada sales... kemain banyak kereta... tu belum nampak lautan manusia lagi tu...

Mula2 tak percaya kata budak2 ramai yang naik... bila tengok memang iya... siap memotong kita lagi.. ewahhhhh... tercabar ahkak tau...

Trek dia emmmmmmm boleh la kalau jalan selow2... kejap je part hutan2 banyak pokok tu... dalam setengah jam macam tu sampai tempat macam kat bawah ni... terus open.. pemandangan luas gitu... suka sangat....

macam semut mencari gula kan.... ramaiiii sangat... 

Sudahnya sampai atas dah panas... mmmmmm konon nak tengok sun rise... piiigidaaaa... Masa kitorang naik tu, ramai dah yang turun... hahaha.. 

ni jalan seret kaki namanya.....

Ramai pulak kat atas tu hari tu... entah kelab mana tak perasan yang bawak bendera tu... tapi memang meriah laaa... macam ada pesta bendera... hahaha

dah sampai situ baru terasa nak mintak air... 

Perasaan pertama bila sampai atas ni apa tau.. rasa macam tak percaya yang pemandangan atas tu cantik Subhanallah.... dengan rumput lalang, view bukit bukau... langit cantik, awan cantik... ishhhhhhhh cantik sangat laaaa.... tak tahu nak pandang mana... semua pun memukau mata memandang...

 tang pemandangan kat bawah tu tak heran mana... bukan nampak apa pun kelabu asap aje... kat sebelah atas tu yang ohsemmmmm sangat...

 paling suka gambar ni... note 2 je kot.. tapi kalau langit dah cantik, maka cantik lah gambar tu.. credit to mizi..

lagi dengan piah... banyak betol stamina pompuan ni... pinjamkan ku stamina mu... hihihi

Ehhhh lupaa... kitorang naik ber-4.. budak-budak opis je semua ni... patutnya ber-5.. tapi sorang tu buat alasan talipon tertinggal dalam kereta so pagi tu memang kena tinggal lah jawabnyaa...

yang nampak muka mi-g, mekchu ngan piah aje masa ni.. lagi sorang sepriseeee..... hehehe...

Kendian, teruskan mendaki lagi... nampak dah lepas satu puncak ada puncak lain.. lepas puncak ada puncak lain lagi... Berapa banyak puncak Broga ni... Ada 4 kesemuanya... hahahaha rasakan!!!

Tiba-tiba kena naik batu besar ni.. biar betul weiiii.... ada jalan lain sebenarnya tapi jauh dan mendongak... lebih baik naik batu ni aje.. dah tentu dah ada depan mata...

ce tengok batu tu... tengok batu jangan tengok tangan piah yg sedang mencucuk tu... hahahaha... kena naik batu tu.. cane ni.. cane?

Tengok batu tu kan, adehhh susahnya nak naik.. mencanak tinggi nya... tak mampu kot nak naik... sekali ternampak antara batu-batuan tu ada celahan... hahahaha mekchu ngan piah berpendapat yang sama.... 

yeyyyyy jom kita ikut celah... hahahaha... adik kat belakang tu siap bagi sokongan tak berbelah bagi... kahkahkah

 yeahhhh.. sekuat tenaga ku tarik tali tu... dan berdoa tak putus di tengah jalan.. hahaha... 


ini bukti lepas naik batu paling besar kat Bukit Broga... hahaha terus celebrate... 

 dan itu lah puncak tertinggi di Bukit Broga setelah turun naik turun naik nak sampai sini... 400 meter jerrrrr.... tapi belolah wei nak sampai sini..

Tapi hanya kami bertiga... mana lagi sorang? mana?

Tengah lepak-lepak atas batu sambil menikmati roti cheeze piah, tiba2 terdengar suara Alan... hahaha.. punya lah eksaited bila tahu akhirnya Alan berjaya sampai di puncak walau pun kitorang dah kering peluh menunggu...

 tu diaa... nampak? nampak? amek hongap nak kena panjat batu yang kitorang duduk ni... take a long time jugak dia nak naik.. hahahaha

 nahhhh.. amek la gambar kitorang dulu dari bawah... 

dan..... akhirnya berjaya jugak semua panjat batu... kat atas sana memang banyak batu.. so jangan konpius bila mekchu ayik cakap panjat batu... 

 mekchu kalo panjat ok lagi... part nak turun tu... adehhh lemah lutut weii... suruh piah turun dulu konon2 nak tengok step dia.. nampak senang sangat kan.. bila turn mekchu terus tak ingat step dah... 

Ada gambar2 nak turun..  buruk2 belaka muka ku... hahahaha tak kan nak tunjuk sini kan...

mekchu, piah, alan & mi-g di puncak Bukit Broga.. 'hanya berukyang menconteng di sini'

 ni atas batu lain pulak... hahaha... asyik memanjat batu je la keje ngko... 

Lepas puas nikmati pemandangan kat atas tu, moh ler kita turun.. kalo turun dengan helikopter kan best....

tu dia trek menurun...

nak turun kan, memang susah tau... tak de tempat nak berpaut... memang bergantung pada piah... dia lah yang banyak nolong... diri sendiri pun kurus, tapi kuat!!!

lepas tu pusing belakang dan gelakkan alan... kahkahkah....

 pemandangan lagi... ohsemmmmm....

kalau naik broga, kena carik batu ni tau... cantik pulak lepas kena conteng...

Piah kan, dia beria ajak mekchu lari masa turun bukit tu... huiiiiii tak berani lah ahkak nak lari turun... mekchu ni lari dah la laju.. kalo di ajak lari turun bukit takut lagi bertambah momentum kelajuan nanti... hahahaha alasan tak bleh blah.. padahal penakut...

 tu, pompuan tu dah mula ajak lari... 

Nak tau apa jadi?

Piah pegang tangan mekchu lepas tu terus je dia kira "1..... 2...... 3.... lari suueeeee"..... apa nak dibuatkan lagi wok.... tak sempat nak lepas kan tangan ni.... terpaksa jugak kaki ni terkedek2 lari... tak sangka boleh berlari turun bukit.. pengalaman berlari tanpa jejak tanah... perrghhhhhh itu lah larian mekchu paling laju....

Lepas tu nak tau apa jadi lagi????? hahahahaha nak gelak dulu... tengok gambar kat bawah ni...

mekchu tak boleh brek... tak boleh nak berhenti... serius bila dah laju turun bukit memang tak boleh berhenti... kebetulan ada sorang adik (pangkat adik la kot) kat depan mekchu.. terpaksa la mekchu langgar adik tu untuk berhenti... kahkahkah.... terperanjat beruk adik tu ada ahkak comel datang langgar dari belakang... Terima kasih banyak2 dik.. akak terhutang budi dengan adik... nanti add akak kat fb ye.... hahahahahaha pengalaman terpaling best kot...

Lepas tu amek gambar, gambar dan gambar lagi.... orang kawin punya gambar pun tak banyak macam ni...

bangga boss Operasi Rangkaian tengok SA-SA dia riang ria sebegitu rupa... 

 lagi di atas sana... 

 kat situ ada disediakan tali.. senang la orang2 macam mekchu ni nak turun.. memang berguna sangat tali tu.. tak payah guna tangan piah lagi... kikiki...

cehhhh.. macam2 gaya ngko buat kat atas tu kannnn... 

Tengah syok-syok turun pakai tali, tiba2 tali habis.... "tali dah habisssssssssss......." hahahaha boleh pulak dia habis macam tu aje....

 sudahnya turun macam tu... hahahahaha.... 

Alhamdulillah, selamat sampai bawah dalam pukul 12 t/hari macam tu...

Lepas tu bila balik rumah nampak suasana ini....

adehhh... baru separuh hari tolong tengok kan anak... 

Korang, pegi la naik broga... jangan risau sebab dia tak tinggi sangat.. sedang elok kalau nak keluarkan peluh sambil hirup udara segar... cantik tau atas sana... memang tak rugi kalau pergi.. Alaaa, sakit2 badan sikit aje... 2 hari hilang la sakit tu..

Pegi tau (^_^)

by mekchuN (^_^)

8 comments:

PetakBunga said...

stamina dah x de sekrg..

amirah said...

memang takde ler daya lagi nak mendaki skang ni mekchu...kalo berlari anak2 ikan bilis tu larat ler lagi...huhuhu..tp part terpaling best adalah gambo papa jib tu..hahaha...pengsannn

Nurzakiah Hanum said...

seronok kan

Gieyana said...

Cantiknya tpt ni..ramai org kn..

anakomak said...

Bestnya tgk gmbr2 broga mekcu.. tp tang nk turun bukit tu erkkk erkk cam x sanggup je haha....

My Aisy said...

bestnya...gambar pun semua cecantik...kemain mekchu nak turun...lawak...

Nad MamaZN said...

best la mekchu..
suka tgk gambo
suka cara mekchu cerita
buat saya tergelak sama...
zakwan tgk, dia tanya..nape mama?
hahaha...!

Anonymous said...

Hahahha..heran husbn napa tgk hp smbil qenyeh sorang rupanya break mek chu x kuat..mek chu..mek chu..hahhaa..pe2 pon good job..jom try bukit bendera penang lak..hihi..
~fb:Cik Cilik~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...