@churalliya

Monday, June 30, 2014

Journey to the North (9th anniv) : Perak (Lost World of Tambun)

Ya, dah 9 tahun.... 9 tahun dengan 2 orang anak.. Alhamdulillah satu angka yang akan ditambah dari tahun ke tahun (angka 9 tu yang akan ditambah.. angka anak tu nanti kita bincang off line... hahaha)

Ini cerita bulan 5 hari tu tau... jalan-jalan Utara sempena sambut annivesary yang ke-9... Kenapa pilih nak ke Utara? sebab kami nak pegi UUM, nak tengok semula tempat kami menimba ilmu dulu-dulu...

Banyak sangat kenangan kat UUM tu.. tempat belajar kot... tentu lah banyak kenangan yg tersurat dan tersirat kan... Kalau papajib tak ngorat mekchu time belajar dulu, tatau la dengan siapa la jodoh mekchu.. Ye la, masa dah keje mostly semua dah berpunya... Nasib papa.... Nasib papa ngorat mama awal.. hahahaha

:: 17 & 18 Mei 2014 ::

 intro gambar ni boleh? tak pe lah gambar tak ready pun.. yang penting gambar bag tu clear... buwahahahaha... so so so in love with that longchamp le cuir

budak-budak dah dalam kereta... maklum lah papajib nak bawak keta besoooo... 2-2 tak nak turun dah... 

 pengangkutan kami selama 4 hari itu dari tajaan kawan papajib.. kereta sewa je nok... mak tak mampu nak beli keta besoooo....

Elok je masuk kereta, wawa tido.. Dia tu biasalah, tak boleh kena ekon... layu lah mata...

 bagi lah sebesar mana pun kereta, time tido tetap nak celah mama... masalah yang susah nak selesai... 

 cak..... budak rambut kembang baru bangun tido.... 

Sepanjang perjalanan ke utara adalah sangat lancar tanpa ada secebis kemarahan...budak2 dalam kereta behave sangat-sangat... mungkin faktor ruang kawasan yang luas dalam kereta mempengaruhi mood anak-anak.. begitu juga dengan mood mama... Tenang je perasaan... Lapang je dada...

 tu kemain baik lagi...

 ewahhhh... kalo macam ni punya baik, lajak sampai Siam pun ok... 

Destinasi pertama kami adalah di Tambun.. Hari pertama memang plan sampai dan terus berehat kat hotel.. tak bleh rushing-rushing bila bercuti bawak budak ni.. Menjelang jam 4 setengah macam tu kot, sampai dah di Tambun... disambut oleh hujan renyai..

Malam pertama kami stay di Lost World Hotel.. memang superb lah hotel ni... torrbaekkk toq!!

Kalau check-in hotel kan, memang tak pernah berjaya nak amek gambar segenap penjuru bilik hotel nak tayang dalam blog.. kim salam!! sampai2 je, sorang terus lompat2 atas katil, sorang terus merengek nak dukung... sorang lagi angkut barang dan letak kat tempat yang kita nak amek gambar... hahahaha...

 ni pun bersyukur ada sekeping gambar sawan cermin ni... 

budak2 terus melayan hal sendiri... 

Bilik besar.. ada 2 tv, 2 bilik air.. boleh main kejar2.. tapi tu lah, sayang kan tak de gambar.. tak pe, korang gugel je nanti Lost World Hotel. Memang betul2 depan pintu masuk theme park..

Kat sana masa tu time hujan... petang tu renyai-renyai je... So petang tu misi adalah golek-golek dan mencari makan...

Papajib bawak pegi makan mee udang sempoiiiiii di raja... perghhhhhhh..

sila jadikan pakej... kalau pegi tambun wajib singgah kedai ni jugak... 

Direction : dari simpang theme park amek kanan.. nanti sampai jumpa petronas belah kiri... kedai tu kat sebelah belakang petronas tu..

"mama ni senyum pelesu sangat..." ~ wawa

Lapar sangat kot masa ni.... bila makanan sampai memang bedal tak ingat punya....

 mee udang.. memang tergolek2 udang dia.. 

Tak nak tayang lebih2 sebab bulan puasa kannnn.... hahahaha (padahal x sempat nak amek gambar sebab malassss... baik aku melantak lagi bagus)

Malam pun masih hujan... papajib ngan abam mi je yang keluar pegi giant carik jajan...

dah larut malam tapi anak-anak masih tak de tanda2 nak tido... alaaaaaa tak faham ke mama dan papa ni penat tau... penat.... hahahaha

Esok pagi2 dah kena celik... paling cepat celik abam mi.. dia yang paling excited nak mandi kolam... Apa-apa pun jom breakfast dulu.. lepas tu beli tiket masuk theme park siap2... hari ahad kan, takut orang ramai..

 ni satu-satunya gambar masa breakfast... ehhh ngko memang tak suka amek gambar time makan ehhh? memang ponnnnn.... nak handle anak2 pun tak cukup kaki tangan, ini kan nak amek gambar makanan... memang idok lerrr....

Lepas selesai breakfast, mekchu paw papajib mintak belikan baju berenang muslimah... kemain ia dah ada baju renang muslimah..... lost world of tambun mari..... siap ada ropol-ropol kat pinggang lagi tau....

 pagi tu papajib ngan wawa je yang mandi... wawa berak, so terus mandi kan dia... papajib pun berak jugak, tapi dia mandi sendiri lerrrr.....

muka budak tak mandi pagi vs mandi pagi... hahahaha... 

 sekali papa enterprame daaaa....

Lepas setel semua, balik bilik semula.. alaaaa, kat depan tu aje pun... packing barang dah terus check-out pagi tu...

ok, dah ready nak check-out dan rendam dalam kolam.... apa yang berbeza? hahaha... perbezaan pada orang yang tak mandi pagi laaa.. mereka dah tukar baju :)

Masuk je theme park, nak gugur jantung ternampak nenek kebayan ni.. kusss semangat...

wawa boleh pulak dia relek buat muka tak de perasaan... abang mi dah berkepit kat kaki papajib tak nak lepas.... nenek kebayan baru lepas pantang.. siap ada bau minyak angin.. baru lepas balik mengurut kot... kahkahkah... 

Dalam theme park tu memang tak banyak gambar... paling sedih papajib. Langsung tak de gambar dia... hahahaha... Dah pegi berempat je, tak de sape nak jaga barang.. tak de sape nak tolong amek kan gambar...

Ni gambar2 sebelum papajib join berendam... tak lama lepas tu terus simpan wallet, phone kat dalam locker... baru tenang hati dia nak join anak bini berendam...

 suka betul budak kecibung ni main air.. bawak pegi tempat teduh dia pegi balik tempat panas... kang kot golap kulit tu.....

 panas terik sangat time ni... 

bila dah jadi mak-mak ni, pegi theme park memang lepak kat kolam budak aje... 

 turun naik gelongsor budak ni entah berapa kali... lepas turun wawa ajak naik balik... turun lepas tu naik balik... naik tebal muka mama ngko ni tahu...

seronok... mekchu la seronok sebab maklum la dah ada baju renang katanya... baru lah boleh join mandi kolam dengan anak2... sebelum ni pandang sepi je dari tepi.. malas pulak nak mandi dgn t-shirt gedobosh... 

Lepas makan (mcm biasa tak de gambar makan) baru lah kitorang jalan2 kat kawasan keliling.. macam2 ada kat situ.. mini zoo semua lah.. time tu phone dah simpan dalam locker.. so gambar kenangan memang dalam hati semata...

Setel tengok ghimau, kuda, rumah hantu semua tu kitorang pun layan sungai.. best wooo sungai dia.. ombak besar... sambil menyusuri sungai, sambil menikmati pemandangan kaki gunung... layan weiiiiiii.... suka sangat lah keadaan kat situ.. sangat semulajadi.. tak habis pun separuh sungai, wawa dah selamat tido kat mekchu... minah tu atas air pun boleh lolap...

Mekchu kan, teringinnnnnnnnnnnnnnn sangat nak naik slide.. slide orang besar tu bukan budak punya... wawa pulak tido... slide kat situ semua kena naik 2 orang.. kalo boleh naik sorang boleh jugak gilir2 dengan papajib tlg tengok wawa... siap tanya ngan orang2 kat situ, "ada sesiapa nak naik slide dengan saya tak?" hahahaha... desperate sangat nampaknya.... malangnya semua dah ada pasangan slide masing2... ku pandang sepi aje slide kat situ... rasa macam nak je suruh life guard tu jaga wawa sekejap... nak lepas gian naik slide punya pasal...

Uwaaaaaaaaaaa... bila nak dapat naik slide tinggi2 ni......

Tak pe, emak-emak memang kena berkorban naik slide demi anak-anak... kannnnnnnnnnn......

Wawa tido sampai ke sudah... tak mandikan dia pun... salin pampers, salin baju aje... 

kereta besar pun tak guna kalau terlupa bawak stroller... apapuntakboleh... kesian anak haku tido atas meja makan... 

Ehhh nak cerita la pasal toilet kat sana... sangat scary weiii masa mandi.. dia open shower tau... tutup pintu aje, tapi belah shower tu open air... kelam kabut mandi sambil tangan macam octopus tak tentu arah nak cover aset yang mana... hahahaha perasaan aje macam ada orang tengah skodeng....

Lepas setel mandi, makan semua maka bergerak lah kami meninggalkan Lost World of Tambun... tempat yang memang sesuai nak bawak anak2 jalan... sangat tenang dan semulajadi... orang pun tak de lah packed sangat walau pun hari Ahad masa tu... len kali boleh kot kalo nak repeat.. alaaaa Seremban-Ipoh apa ada hal sangat... kan papa....

Maka kami meneruskan pendakian ke Utara.. menjelang magrib sampai lah kami di Jitra...

Dan malam kedua kami yang merupakan destinasi kedua adalah di Darulaman Golf & Country Resort.

macam biasa, gambar apartment tak de.. yang ada gambar budak 2 orang ni sebelum bergaduh rebut tab...

malam tu keluar makan dengan kawan2 papajib yg sama belajar dulu... dah jauh kaya dan berjaya... alhamdulillah... 

Tak nak tanya ke..... Kenapa papajib bawak kitorang stay kat golf resort? tak pelik ke? macam ada sesuatu yang tak kena aje ni... dah tak de otel lain ke kat Jitra ni???

*bersambung


by mekchuN (^_^)

13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

meriah n seronoknya

Nad MamaZN said...

mesti papajib nak menyabit..tau dah ni...pandai dia pilih otel yg ada lubang haha

QasehnyaRania said...

ke utara ye mekchu. bestnya. mengulit kenangan lama di sana .hihi.sambil bawa permatahati berjalan kan..

*ala, mekchu ni.. soh aje nenek labu buatkan mesti sodappp donat labu tu :)
xpon mekchu yang buatkan.. comfirm abg mi suka..

mama adaman said...

lambatnya story CCM nak habis... huhuhu cepat sue excited nak baca

mama adaman said...

lambatnya story CCM nak habis... huhuhu cepat sue excited nak baca

salwana nordin @ che'wa said...

Tak sabar nk tunggu..rindu UUM ;)

Ayu azmir said...

Seronoknya mekchu..... sweet couple...da besar da si gegirl Tu... sian sampai tido atas meje ye... baju renang yg comel...

amirah said...

ada tonermen ke? hahaha..motip sgt duduk golf resort kan..

DrCat said...

jalan jalan memang best :)
salam singgah..salam kenal and

salam ramadhan

www.jalanjalanpusingpusing.blogspot.com

aLyNnZ said...

Haha..sambil menyelam minum air ler mekchu..takpe dpt jalan2 cuti2 mesia kan layan kan aje..hehe

keshahatan As said...

seronoknya liat orang jalan jalan tu. jadi mau jalan jalan

kriteriator said...

mesrahnya yang jalan jalan tu

syawalsimpsons said...

jalan jauh sungguh ni..sesekali nak ajak jugak la en asbeen jalan jauh ni..hahahhahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...