@churalliya

Tuesday, October 28, 2014

Ke Kelate Ke Kite?

#kekelatekekite

Ikut rombongan opis papajib ke Kelantan.. Dorang pegi naik bas.. Pegi malam Khamis lagi.. Disebabkan abang mi ada exam Jumaat tu, so lepas dia exam baru kami gerak ke Kelantan..

Untung ko abang mi, habis paper terus celebrate naik flight.. hahaha.. kalau dapat result corot memang mama cubit montot tembam tu ok..

suka betul 2 beradik ni naik teksi.. 

1st time sampai KLIA2.. masa post gambar ter tag International Departure Hall pulak kan.. harus mengundang suspen di kalangan kawan2.. hahaha..

Tak de makna International, dalam2 ni aje.. Tunggu wawa besar sikit lah nak jalan jauh sikit.. Ni pun dengar nak pegi Kelantan dah standby kelenguhan badan yang akan dialami.. paham sangat dah budak2 tu..

Kalau mood ok, selamat. Kalau mood meragam, memang mama pun ikut meragam hoiiii... Tapi tetap nak berjalan kan.. Tak cabar diri maka tak tahu pulak sejauh mana kemampuan nak handle anak2.. gituuuuu...

 ramai yang scary tengok aksi abang mi... dia memang suka test degupan jantung mama ngan papa dia.. 

 dun worry tau.. abang mi masih di tempat yang selamat sebenarnya... 

flight petang.. tak ramai..

Dalam flight wawa tak tido.. pegi balik dia tak tido.. nasib lah sekejap aje kan.. sakit2 tengkuk dah mama ko melayan anak dalam flight..

Kami stay di Hotel Perdana, Kota Bharu. Hotel yang sangat cantik dan selesa... Bilik besar.. Lapang la budak2 nak main sorok kat dalam tu... Macam biasa, gambar bilik tok sah harap ada.. Letak je bag masing2 nak melompat atas katil..

Sampai pun dah malam.. Opismate papajib dah nak start dinner pun.. Naik bilik mandikan budak2 kejap.. Lepas tu turun bawah join dinner.. Dinner yang super ohsemmmm... tak dapat nak cakap sedap nyaaa dan betapa banyak nya makanan..

Kelantan kalau makan tak sedap memang saje je la kan...

Malam tu kami ikut naik bas ramai2 dengan opismate papajib ke Wakaf Che Yeh..

budak2 tu sangat excited dapat naik bas.. kita panggil dorang buat derk aje.. teruja sangat tu.. jangan kacau..

hihihi.. rombongan che kiah ke wakaf che yeh

Tak carik apa pun.. tapi rugi la kan dah sampai Kelantan kalau tak pegi sana.. jalan-jalan aje kalau ada yang menarik baru beli..

wakaf che yeh selepas hujan.. 

 wawa tu kejap je tu.. dia tak biasa pakai carrier.. lemas.. selalu naik stroller aje.. kali ni papajib tak nak bawak stroller.. mekchu suka kan stroller sebab boleh sangkut bag.. haha

mmmm.. cam tu gak penyesaian nya.. nasib jugak lah wawa ni jenis tak buas macam abang.. masih senang nak kawal cuma time dia merengek je la rasa nak merengek sama.. 

Ada masa 3 jam untuk tawaf keliling.. tapi kami sejam macam tu je kot dah setel.. budak2 mata dah bengkak nak tido.. Kami balik bilik dulu malam tu..

Hari ke-2 di Kelantan..

Banyak tempat nak pegi.. So otak tu laju je pikir baju yang paling selesa untuk diri dan anak-anak..

 #ootd
Tudung : Bokitta Hijab
Top : Scarlet
Pants : Uniqlo
Kasut : Puma
Bag : Coach

lepas sarapan nasi kerabu yang super sedapppppppp..... sementara tunggu bas sampai.. 

hahahaha.. suka pulak tengok abang mi dalam gambar ni.. kemain ko nak....

kat depan Hotel Perdana.. elok pulak anak2 nak bergambar.. 

Destinasi pertama kami hari tu adalah Pasir Panjang.. apa yang ada kat sana mekchu tak tahu sebab tak pernah sampai.. 

 3-3 tak pernah sampai Pasir Panjang.. melainkan papajib dah banyak kali sampai.. so dia ada 'ekkkk' sikit.. hahahaha

mmmm... penat panggil nak amek gambar.. jangan di kacau budak2 tu.. khusyuk melayan perasaan.. suka betul naik bas.. 

Sama macam misi kami sebelum ni.. tak de nak carik apa selain toto.. hahahaha.. toto kat rumah tu dah nipis perlukan pengganti..

Jalan punya jalan, jumpa dengan kedai jersi ni.. ehh papajib memang nak carik jersi. Lupa.

 so masuk kedai ni... menggila papajib pilih jersi... mekchu yang tak paham apa dok diam2 kat tepi..

Lama jugak kat dalam kedai ni.. lama sebab nak customized jersi letak nama la, logo la, nombor laaa...

jersi baru Liverpool katanyaa.. tambah nama player moreno apa ntah.. 

Abang mi pun dapat jersi jugak.. mekchu? mmmmmm tak mahu laaa.. kita nak baju lain..

 sementara tu budak2 dah bersepai atas lantai... hahahaha.. 

 nasib uncle isa datang main2 kejap ngan dorang.. dia kagum dengan kegemokan abang mi.. hahaha last jumpa masa bulan puasa hari tu kan masih kurus.. tiba2 je naik badan abang mi ni.. 

Setel jersi, gi carik toto pulak.. toto senang.. masuk kedai pertama terus beli aje.. memang carik brand narita.. hahaha.. di akui bagus..

dah setel misi di pasir panjang, moh naik bas kita ke destinasi seterusnya... 

Ke Nordin Batik lah kite... Budak2 dah tido masa ni.. So tinggal kan kejap dorang dalam bas.. Uncle isa tolong jaga :)

Kat situ memang nak carik baju batik papajib.. Kesian ngko baju batik dia semua dah uzur.. Kitorang carik yang sedondon.. tapi yang tinggal design tak cantik. Nak mecing kaler pun masih tak cantik di mata ku.. Sudahnya beli papajib nya kemeja batik aje 2 lai..

Tak yah nak berdondon sangat kot.. Pegi keje dah asing2 sekarang.. Kalau dulu shiok la bleh selfie pakai baju sama2 dalam kereta...

Seterusnya ke Pasar Siti Khadijah.. haaaa mekchu ada banyak misi kat situ.. hahaha..

ni kedai paling last... dapat baju kurung cotton siap kaler kuning idaman hati hoiii.. suka nyaaaa....

budak2 berpeluh2 dah time ni.. memang kena cepat carik baju.. nampak je yang mencengkam mata cepat2 beli.. 

Bak kata papajib
"mama nak tak? kalau nak beli aje.. nanti menyesal..."

Berulang kali ayat tu bermain-main di telinga.. hahaha sebab dah banyak kali kena.. dah balik semban mula la nak menyesal...

mmmm... macam tu la penyudahnya.. daripada tak nak beli apa-apa terus terbeli ntah apa-apa.. hahaha.. 

Lepas setel abang mi rekues nak makan.. hahaha asyik nak makan je la ko abang..

 kalau mood baik tu kan, baaaaaaaik sangat 2 beradik ni.. 

 ehhh geram lak aihhh pandai pulak korang posing yeee....

Petang tu semua balik bilik masing-masing dah.. time ni kepala mekchu dah start berdenyut.. sakit yang amat...

Budak-budak ni memang tak tahu penat agaknyaa... nasib lah papa sporting nak melayan anak2 petang tu.. mekchu dah surrender..

 masa untuk gembirakan anak-anak pulak.. 

Malam tu ada dinner kat otel lagi.. tapi mekchu tak turun sebab pegi SPA... hahaha tak tahan wei sakit kepala, sakit belikat ni semua sakit laaa... memang mintak dimanja sangat tu...

Lepas SPA, lepas dinner janji ngan member papajib nak jumpa.. nak makan megi ketam kononnya...

Tapi kepala ni kembali nyuttt nyuttt... tak tahan pulak rasanya.. ubat dia memang kena telan panadol dan tidooooo aje... budak2 pun dah meragam kepenatan...

 adik masih menten lagi.. tapi abang mood dah ke laut sangat tu.. hahahaha..

sudahnya papajib aje yang keluar.. mekchu dengan anak2 naik bilik rehat.. itu kalau bawak keluar jugak memang spoil mood sangat tu... 

Hari ke-3 di Kelantan

Hari ke-3 opismate papajib yang naik bas pagi2 dah gerak balik.. dorang singgah Terengganu dulu.. tapi kitorang relek2 lagi.. flight menjelang petang. So tak de la rushing sangat...

 muka selepas dapat makan nasi berlauk... nyummmmehhhhh

pukul 5.30 petang flight... sebelum jam 7.00 dah sampai KLIA2..

Nampak sangat dah malas nak taip kan...

Kawan2 mekchu ramai tau kat Kelantan tu.. Tinie tokeh Matase Sutera ada function kat KL.. Wanie, yana, shaz ada ajak nak jumpa tapi maaf sangat2 tak sempat sebab kekangan masa plus kami tak de transport... Kalau stay lama lagi InsyaAllah kita boleh jumpa kan....

Terima kasih papajib bawak mama dan anak2 jalan-jalan sempena sebelum cuti sekolah.. makna nya akan ada percutian lain sempena cuti sekolah pulak tau.. sempena abang mi belum start Darjah 1... sempena adik wawa dah 2 tahun tau... Ehhhhhh... Banyak lah sempena ngko!!! hahahaha

Harap kita akan semakin tabah membawa anak2 bercuti.. hahahaha ayat penutup tak boleh blah...


by mekchuN (^_^)

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

Nurzakiah Hanum said...

seronoknya

NM03 said...

cantek la batik merah itam tu....

Lynn Hamzah said...

lynn teringin sangat nak jejak kaki kat kelantan tu...tapi entah bila kala la nak sampai...aduhai...

WANNY said...

mekchu..kedai barik Drose tu exschoolmate akak ler...

salwana nordin @ che'wa said...

betoi sgt ayat last tu..harap2 semakin tabah membawa anak2 bercuti hhhuuuu...

mmg kesabaran kena tinggi la :)

ilass said...

Rantau Panjang.... Bukan Pasir Panjang...hohoho

Rohani Hashim said...

Kalu g kelate mmg la shopping xhengat la kan. Tang jersey tu mmg besh.

Rohani Hashim said...

Kalu g kelate mmg la shopping xhengat la kan. Tang jersey tu mmg besh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...