@churalliya

Tuesday, January 12, 2010

Najmi - 18 months

asyik bertangguh je nak cerita psl perkembangan najmi kat sini.. dah semakin besar dan semakin bobot..

minggu dpn appoinment ngan doc untuk suntikan setahun setengah.. jgn lah dia demam.. najmi mmg susah nak kena demam sejak lahir.. alhamdulillah.. tu yg kalo selsema/batuk skit, tahap risau sampai sepuluh minit sekali kena call bibik kat umah..

apa yg najmi pandai bila dah masuk 18 bulan = 1 tahun 6 bulan ni?

1. dh boleh ckp few words.. "nanak", "mam ma" (perfecto), "tiger", and a few more words.. dan yg paling kelakar mlm td dia bleh ckp "kentut".. hahaha.. papa dia la tu yg ajar..

2. hari2 dia akan po-po.. tak pagi, mesti mlm.. bila dah selesai, dia diri dpn pintu toilet sambil tarik2 pampers soh cpt cucikan..

3. dah kenal anggota badan.. bila tya "pusat mana?" mesti pusat papa dia yg selalu jd mangsa.. hahaha..

4. penggemar susu dumex-dugro.. sampaikan malas/takut nak cuba susu lain.. patut ke kena tukar2 susu anak?

5. sgt benci kalo pakaikan dia long sleeves.. mula la dia akan tarik2 lengan bj tu atau dia akan pura2 menggaru sampai kita tukarkan dgn bj lain

6. sgt sayang sgn ulat dia (kira bantal busuk dia la ni).. kalo tgh susu, mesti kena ada ulat kat tepi dia untuk di 'gentel'.. lepas abis je susu, ulat tu la yg akan jadik mangsa pelepas hisapan/gigitan dia smpai x tahan dgn bau ulat tu dah..

7. masih suka masukkan brg2 ke dlm mulut.. ingatkan dah besar ni dah bleh mula ajar dia menulis/mewarna, tp hasil dia, bukan buku yg bewarna merah, tapi mulut dia yg merah sbb makan kaler pensel tu..

8. bila mama & papa blk keje, mesti nak dok minum petang sekali walau ada umpanan mainan yg baru sekali pun.. dia akan tetap nak minum sekali jugak..

9. dah pandai conquer remote.. bila dia nmpk je masing khusyuk tgk tv smpai x pedulik kan dia, mula la dia amek remote pas tu tekan2 dgn gaya yg tersendiri.. bila dah kluar skrin biru, buat2 muka comel bg blk remote tu kat kita..

10. pandai dah tgk tv.. rancangan kegemaran selain iklan (itu wajib) upin&ipin, belalang & katun yg lompat2 atas spring tu.. ape ke tajuk dia..

11. bila mlm, tido dlm buai dulu.. x mcm dulu bleh tido smbil minum susu.. mmg akan mengamuk jerit2 x nak tido dan dgn nenek dia je dia tewas..

12. masih mkn bubur/nasi lembik yg dimasak sbb najmi malas nak kunyah.. gigi dah penuhm tp malas kunyah.. x pe la, janji dia nak makan dan sihat..

13. dah tunjuk petanda 'kaki bola'.. dah bleh tendang bola sambil berlari.. dah pandai tendang bola masuk dlm gol smbil angkat tangan meraikan kejayaan

14. dah boleh faham simple instruction - tlg halau meow, letak beg mama dlm bilik, letak bj mama dalam bakul (alamak!kanto membuli anak).. hahaha..

15. masih tinggal kat kg labu dan masih dijaga oleh nenek dan bibik masa keje..



itu je la dulu kot.. x pernah2 rajin nak cerita psl anak dlm ni erkk.. ok, will update pasal najmi lagik nnti..

11 comments:

Zuliaena Husin said...

Ko mengingatkan aku yg aku lom bwk ank aku jepp tuk umoq setaun....dh terlmbt 13 hari.... konpem kena sound ngan Doc...adusss

Na Shith said...

Jom wat reunion utk ank2...mesti kecohhh :D

Zaa Mohammed said...

Alah Zulian.... baru 13 hari.. bkn 13 bulan.. heheheh....

어서 오세요 ~ OSO OSAEYO said...

mek su...ada nasihat dr doc...sblm p anto anak utk suntikan..bg dulu ubat demam...dlm stgh jam sblm g.. alhamdulillah..anak2 kita wat camtu...semuanya x demam lps kena inject...

Norbaiti Ibrahim said...

aku bagi pas jab pon alhamdulillah x demam gak la so far

churalliya said...

zulien dah ramai, sbb tu terlupa.. aku ni br 1, x yah buat reminder pun x pe..
na : ko la paper work
nor & baiti : kalo aku ingat sok aku bg ubat demam tu.. tp... aku risau dah xpired je ubat sirap tu..

Zaa Mohammed said...

ubat xleh simpan lebih dr 4 bln.. (nasihat doc)... pastu kan su.. ko ckp najmi ada bantal busuk... nyah tetiba teringat kat bantal busuk ko dulu... hahahah.. mmg dia ikut mama la nih... hehheheeh.. ada lg tak?

churalliya said...

hahahaha.. nyah jgn mula kan nyah.. hahaha.. smpai semut pun bleh mati keracunan ooo atas bantal tu..

Bapak Gonjolong said...

smpi skrg ado..
g kursus pon bawak... :(

Don & Nor said...

laaa...mek su...ingatkn xde blog..sbbnya sblm ni guna fp kan.. baguih2...dah add pun mek su kat blog kita gak. nak main snow blh jee.. najib pun mesti ok jer klu bg signal ajak p holiday..

QASEHNYA RANIA said...

santeknya gg mi-cah.....:)boleh jd model iklan ubat gg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...