@churalliya

Wednesday, September 1, 2010

Tips penjagaan compact powder yang dah pecah berderai

Pakai compact powder?? ke pakai loose powder?? ke tak pakai apa-apa??

Pernah tak jadi mcm ni??
pandangan dalam


pandangan luar

Itu adalah compact powder The Body Shop.. setiap kali nak abis (bhgn tengah dah kosong, tnggal kat tepi2 je) setiap kali itu lah masalah kepecahan ni akan berlaku..

Mcm mana korang buat??
1. Buang kan aje & beli yg baru
2. Pakai smpai titisan terakhir

Jika jawab no.2 sila ke soalan berikut
Mcm mana cara penjagaan kalo nak pakai smpai habis.. sbb dia akan bersepah di merata-rata henbeg..habis melekat kat camera, wallet, dan segala mak nenek yg ada dlm henbeg tu..

Jawapan korang amat dihargai

*****

Bagi mekchu, mekchu pilih jawapan no.2..

bleh pakai lagi 2-3 bulan wooo.. kalo sape yg jwb no.1 tu lepas ni aii nak declare jadik best pren la.. nak rasa kawan ngan org kaya.. hahaha..

Cara penjagaan compact powder yang mekchu praktik kan bila pecah berderai tapi kedekut nak beli yang baru..

1. Gunakan mana-mana poket yg free kat dlm henbeg dan campak dlm tuh supaya tak ganggu brg2 lain yg ada dlm henbeg coach tu..

2. dulu masa pakai pad whisper, setiap keping pad ada plastik yg ada gam tu.. pastik tu mekchu gunakan utk simpan bedak ni.. simpan dlm tu, pas tu gam kan blk.. gam dia kuat tau.. dah agak2 nak tekoyak, tukar lain..

mekchu letak la compact tu kat dlm plastik tu.. hahaha..

Korang lak camne? jom share.. tp chop!! kena jawab soklan tu dulu ye...

18 comments:

Aini said...

jawapan saye ialah no 3 iaitu :

Beli baru tapi yang retak seribu itu tak akan dibuang.

Yang retak tu letak kat rumah je. Pakai kat rumah je, jadi tak dia menyepai kat dalam beg dan tak membazir kan.

Yang baru simpan la dalam beg, pakai bila kat luar..huhu

Bernas tak bernas?

rosesrosz said...

hehe..sy clumsy. gedik pdhal x pakai compact powder..tp mesti nk gatal tgn beli gak.

maka lau da tbederai..sy akan letak lam pestik kecil n pakai getah..kesah ke nokk org nk pndang2 kan? so bile bukak pestik..behave2 je nak tepek2 kat muke...

*beli baru adalah membzir bg sy yg jarang2 pakai melainkan lau muke da mcm bminyak teruk..*

Chekpid said...

Yang berderai tu kutinggalkan di opis...kan masa kita lebih banyak diopis...standby utk touch-up la kunun...ada aq kesah...muahaha

Nik said...

Sue,
aku nyer compact powder pun sama mcm ko.
bukan brand Body shop je, aku rasa semua brand sama je.
Dulu aku pakai Body Shop pun mcm tu, Loreal pun mcm tu, ZA pun sama.

Mcm aku, bila dh berderai mcm tu, mmg terpaksa la beli lain.
tp yg berderai tu ko jgn plak buang.
Samada ko letak kt umah (utk touch up sblm pi keje atau pi memana sblm kuar umah) atau ko letak kt opis (nk touch up muka sblm kuar lunch atau nk balik)

Aku ni jenis guna bedak ni Hingga ke Titisan Terakhir...
(xdo sapo nk sponsor den...huhu..)

shaza said...

ade gak compact powder tapi sangat jarang ler pakai.. maklum lah duk kat rumah jer.. kat umah pakai bedak baby johnson.. tapi rasanyer brand MAC tu jenis tak pecah berderai..

LyNn HaMzAh said...

dah x pakai compact powder...sebab asyik pecah jer...jd tukar kepada loose powder...hehehehe...

soclose2213 said...

walaupun sy kaya muaaaaaahahhh, tp sy akan pakai sampai ketitisan terakhir..hahahaha, dah tggl koman2 mcm tak sapu bedak barula sibuk pi cari yang baru, bleh..

masuk dlm bekas beg alatsolek baru msk hbag, mesti hbag tak comot..

maybeline yg color ijau dulu & amway tak der lak pecah..klu serasila..=.=

lynza said...

yup pakai hingga tompokan yang terakhir.. ekeke.. nak bt back up beli satu yang baru.. xyah terkejar2 nak gi beli bl times up..

betul kata shaza tu MAC xberderai kecuali kalo sengaja atau anak kita tolong menderaikan.. tp berderai pun xteruk sangat.. dah 2 kali pakai.. tahan weiii... harga dia fuhhh... tp liza rasa berbaloi2... lama pakai xhabis2 ni.. kalo x leh paw mr deming

mekchu said...

dgn itu telah mendapat penyelesaian... yg dah pecah tu smpan kat opis.. touch up lepas mayang.. dia akan duduk je kat opis smpai tiba ajal dia..

yg baru dan masih bergetah smpan dlm henbeg, bawak gi mana-mana.. yezzzaaa... tq uols... ai lap yu..

malas nak test compact lain, muka ni dah la sensitip.. yg mahal selalunya menjanjikan kepuasan.. ewahhh..

e.l.i.z.@ said...

eh eh bedak kita sama la hahaha..eli pun dh tinggal tepi² ..

berbalik pada soklan, eli penah bedak jatuh pecah berderai isi dalam..masa tu baru beli.sib baik time tu pakai maybellline..harga 40+..kira murah sikit la dari bodyshop..terus nangis rasa mcm bersalah gile sbb cuai..terjatuh kan bedak..last² hubi p beli yg baru..tp masa tu eli rs bersalah gak sebab tak pasal² membazir (panjang la pulak cerita :P)

jwpn muktamad eli, eli beli baru kalu yg tinggal tepi² tu pecah.bukan sebab byk duit ke ape.xde duit pun..tp seperti alasan mekchu tu la, tkt berterabur dalam handbag

cha said...

dulu masa blaja pergi dating pakaila, skrg tak pakai. tapi ttp ada dl hbeg, kita pakai tak pnh smpai ke titisan akhir dah pecah berderai, mmg ganas. haha. bila pecah beli baru la.

nuyulaisy said...

cm nurul plk nurul pilih no 1...

tapikn nurul beli yg baru yg lama (sedikit tu) nurul smpang kt umah je..

yg bru tu ltak dlm beg

sekian dri sy

selamat hari merdeka

AKO @ retna said...

kita pun yang no 2 tapi sbb pakai sehari sekali je pun mekap n jarang bawa so mslh berterabur dalam henbeg jarang la berlaku.. ehehehe...

aiyo so xde la tips yg nak disharekan ngan mecu kat sini.. :p

CuTeMiUt78 said...

sama jawapn ngan no 2, tapi kita klu dah berderai alamat duk umah je.. takyah nak sibuk2 dlm beg

~~@lyci@~~ said...

huhu.. mmg dah slalu sgt kes berderai2 ni.. alamatnya yg berderai duk umah.. beli baru muahaha..

b.O.n.d.a said...

yeaaa betullll!!
yg berderai tu tinggal2kan aje kat umah. dulu masa zaman MALAS nak beli baru (samada tengah sengkek masatu atau memang MALAS la nak keluar beli baru), saya balut dalam tisu pastu bungkus rapi..kui kui kui


(liptik pun sama..tang mana yang dah sodaqollahulazim tu saya tinggalkan kat umah..)
=)

mekchu said...

tq korang.. tips yg amat membantu.. ini bukan mekchu yg bg tips ni.. hahahaha..

QASEHNYA RANIA said...

aii sama mcm sis aini juga...

beli baru dan yang pecah berderai tuh simpan kt umah...just guna masa kt rumah atau sebelum keluar.. yg baru simpan dalam beg..hihihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...