@churalliya

Thursday, October 18, 2012

Check-up @39 weeks ~ Baby dah matang

Rutin mingguan..

Siap ada fire drill kat hospital semalam.. ya ampunnnn... nasib kitorang tak disuruhnya berlari sekali dengan abang bomba..

Macam biasa, penantian adalah penyiksaan.. tapi ku tahan Jebat!!! pujuk hati lagi beberapa kali aje lagi walaupun dah tak tahan sakit pinggang masa tu.. lepas ni mesti akan rindu suasana macam tu..

 bersama teman kesayangan di luar bilik doktor.. 

 ohh tidakkkkk!!!! katakan tidak kepada muka yang kembang... 

yesss.. jom kita cover muka boolat.. 

Ada opismate tegur baru-baru ni... 'eehh puan su, baru perasan muka puan dah boolat laa'.. cepat2 tengok cermin dan ohhhhhhhh (down).. hetchu cermin!!!

Perkembangan di kala kandungan 39 minggu.. (masa najmi dulu dah selamat beranak dah ni)

1. Berat mummy dah tak naik.. menten 63kilo sejak minggu lepas.. kan Doktor dah kata, kalo berat dah tak naik, tak lama lagi beranak lah tew... jeng jeng jeng..

2. Berat baby je yang naik lagi... dari 3.1kilo kepada 3.2kilo.. ohhh baby, bersarnya kamoo.. Doktor kata selalunya kalo scan baby bawah 3.5kilo akan lahir dengan berat badan yang sama.. kecuali kalo masa scan berat baby 3.5kilo ke atas.. possibilities akan lahir lebih berat dari itu.. O' OOOOO...

3. Baby dah cukup matang dan sudah engaged sebenarnya.. cuma belum engaged sepenuhnya je lagi..

4. Masih nampak muka dia lagi.. alo lo lo.. saje je taw.. minggu 37 hari tu dah tak nampak muka sebab dah mula pusing ke dalam.. minggu lepas dan minggu ni dia tunjuk balik muka dia yang somel itu...

Kali ni lama berborak ngan doktor.. macam2 yang ditanya macam lah baru pertama kali nak beranak dengan doktor tu.. Doktor Intan ni sangat energetic orangnya.. tengok dia semangat, otomatik kita akan jadi semangat.. Tak de langsung tunjuk penat walau pun patient dia lah yang paaaaaling ramai kat hospital tu..

 tengok lah tu.. siap tunjuk thumbs up.. masa ni tengah explain pasal berat badan kot dan mekchu jawab betul.. hahaha.. 

BP memanjang ok.. 100/70 dari awal mengandung dulu.. cuma HB tu aje yang kena monitor.. 

Dan masa yang ditunggu-tunggu... i loikeeeeeeee (^_^)

 cek cek semua, semua ok.. jantung baby nampak 4 injap dia, perut baby ok, tulang temulang semua mengikut saiz sebenar.. alhamdulillah..

dan itu dia muka baby.. 

dia tengah tido tapi bukak mulut dia makan apa ntah.. alahai, comel comel comel.. 

Doktor kata baby suka lekapkan muka dia dengan uri.. tak mustahil keluar nanti suka peluk bantal macam abg long dia ni.. tido mesti ada bantal kat muka.. ehhh makpak dia pun gitu..

Antara perbualan mekchu dan doktor...
"Doktor, ramai tak yang akan bersalin antara due date saya nanti?"
"Tak ramai... semua dah bersalin dah..." (legaaaa sbb tak suka kalo doktor kelam kabut)

"Awak takut ke ni.. jangan lah takut"
"Berdebar jugak ni doktor.. tak tahu tanda2 apa yang akan keluar"
"Ada keluar darah atau lendir?" ~"tak"
"Ada keluar air?" ~"tak"
"Ada rasa baby mengeras?"~"tak"

Alahai... semua pun TAK.. tiba2 tertukar topik..

"Saya dah tengok doktor kat dalam Wanita Hari Ini.. lain sangat muka doktor bila pakai spek"
"hahahahahaha.. saya tak nampak sign... bla bla bla.. Nabil tu memang talented bla bla bla..."

Part Nabil enterprame tu memang kelakar... kalo nak tengok kat tonton, Wanita Hari Ini episode 193 (kalau tak salah).. Topik Kehamilan Di Lewat Usia..

Nak balik tu terlalu tepi cermin dan terus mata terkesima tengok perut sendiri..

sangat maju ke hadapan.. nanti perut itu lah yang akan dirindui.. huhuhuhu.. 

Dah jom balik.. kita carik maggie goreng..

17 comments:

mama tisya said...

smoga smua berjln lancar...rajin papa jit nk amik gmbr byk2 camni

syawalsimpsons said...

sama ngan izz la , dlm peyot suke lekap muka kat uri..mmm

PUANSTOBERI said...

Insyaallah...seme akan oke... tak sabau nak tggu baby.. hikhik :D

ch@ said...

wish u luck mekchu. smg smuanya berjalan dgn lancar. turn sy sudah. hihiks.

SURIA AMANDA said...

dia lom nak keluar lagi la tuh..lom puas dalam tummy mama eh..

therosputih said...

wah...baby najwa masih nak tunjuk muka dia kat mama papa dia...

doakan mekchu selamat2 semuanya...insyaallah...pastu kita kira tarikh sy plak...owh...

Nory Zoulkefle said...

wooowie....!!! tak lame je lagi...bestnyer nk dpt baby..

mamyharraz said...

kita pulak berdebar bila mek-chu nak bersalin.
alahai tak sabar nak tau perkembangan seterusnya ;)

* nauzalurun said...

teringat zaman peknen dulu...2-2 anak 40w baru kuar...ok apa 10bln bwk perut...haha

Nazirah Azeman said...

sungguh merindui perut yg membolat dulu.

mekchu,semoga selamat beranak dgn jaya nye

amirah said...

yeayyy..baby dah nak keluar...!

rina mazlan said...

Takpe nanti pas bersalin mekchu kecikkan muka ok.... :P

JIVEBUMZ said...

best kan peknen? hehe seronok melalui pengalaman indah ini memang penat n sakit sana sini tp bila baby dah kuar abes sume ilang sakit2 tu.. lepas nie sakit berjaga malam plak la eh hehe

tak sabar tunggu entry adik najwa plak dah

etiey.com said...

Hehhe berat dah tak naik nak beranak lah tu. hehhe jeng jeng!

Waney Zainuddin said...

wah.. tak lama dah tu. orang ckp, banyakkan berjalan. mudah-mudahan cepat & senang nanti. hehe..

Alycia said...

nnt dh bersalin roger2.. nk peluk cium baby.. rindu nk bau baby..

QasehnyaRania said...

doc ni ke masa WHI tu.tak perasan pula bila tgk sipi..

nabil memang kelakar msa tu...mencelah giteww je..hihi
sib baik doc pon sporting..hehe

Semoga selamat semuanya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...