@churalliya

Friday, June 28, 2013

Solid Food untuk Wawa

Dah lama teringin nak buat entry solid food wawa.. Tapi kalu setakat teringin dalam hati je memang tak ke mana la jawabnya... Kataaaa dah beli Baby Bullet sejak umur wawa 6 bulan dalam perut kennnnnn.. 6 bulan di luar perut baru boleh guna.. harus lah ada kenangan dengan baby bullet ni..

Wawa start makan umur 6 bulan 2 minggu.. sebab masa genap2 umur dia 6 bulan hari tu dia demam ngan batuk teruk sampai masuk hospital tu.. seminggu lepas keluar baru berani nak bagi dia makan.. bagi member cool down dulu lepas discharge..

Kemain study pasal babybullet sebelum nak guna tu.. study macam mana nak guna, macam mana nak store, menu apa benda yang baby boleh makan, yang allergic dan sebagainya.. macam ibu muda beranak satu pun ada..

Hahahaha.. dulu masa najmi tak de pulak beria sampai macam ni..

Ok disebabkan wawa makan dah nak masuk 3 bulan dah, maka mekchu amek gambar2 yg ada kat IG aje lah ye.. banyak bebenor gambarnya kalo nak tepek semua.. itu la, len kali jangan suka kumpul cerita.. sama lah kalau macam kerja kat opis tu.. jangan suka longgok longgok.. ehhhh terbatuk pulak...

wawa tengah pilih menu.. jangan pilih yang susah2 tau.. 

Ok, antara menu permulaan wawa adalah apricot, carrot dan kentang.. tak campur.. bagi satu satu..

Dia tak nak makan ok... terjelir jelir lidah dia.. siap buat gaya geli2 macam tu.. hahaha dik ko memang buat mama kecik hati..

tu dah siap2 carrot dengan kentang putih.. kemain mama dia ikut step sebijik macam dalam buku..

Sudahnya semua tu buang aje.. Wawa tak nak makan kalau 1 menu aje.. Bila dah campur 2-3 jenis baru dia nak makan.. Tapi dik, dalam buku menyatakan bahawa baby yang baru belajar makan perlu diberi makan dengan 1 jenis menu selama 4 hari berturut.. hahahaha tak de makna mama ngko ni nak patuh pada perntayaan dalam buku tu.. dari anak aku tak nak makan, lebih baik cari solution kasi dia nak makan...

Part membeli lauk wawa yang paling best... pegi je kat bahagian market tu terus tak tentu arah.. mekchu selalu beli kat jasko S2.. tengok kat bahagian organic tu.. geram2...


Cara menyediakan menu.. antara kukus-grill-panggang.. mekchu pilih KUKUS!!

berguna jugak kukus Tupperware merah tu.. kukus tu comel aje.. letak 2 bijik pau dah penuh.. 

Disebabkan ianya terlalu comel, sebab tu mekchu terbeli.. tak sangka berguna jugak bila nak kukus makanan anak.. Letak dalam kuali, tambah air dan biarkan aje dalam 6-7 minit.. Dah lembut (cucuk dgn garfu) maka dah boleh la blend guna baby bullet :)

Selalu masak untuk 2 kali makan.. tengah hari dan petang.. Terus letak kat dalam bekas comel baby bullet tu jugak.. senang nak angkut pegi mana2..

Antara menu yang dah cuba pada wawa...

brocolli + kentang + carrot

kacang peas + labu

green zucchini + white potato + baby carrot

yang ini terlebih bahan... labu + baby carrot + brocolli + keledek.. mama x sabar nak wawa cepat besar... hahaa

Tu antara menu wawa waktu hari Sabtu & Ahad.. Kalau hari biasa nenek labu bagi makan bubur nasi campur la dengan labu ke, carrot ke, kentang ke.. So masa weekend tak nak senak kan perut wawa lagi.. Kira yang light light aje.. Mekchu bagi wawa makan sayur-sayuran tu aje.. Ye ke light? Tanpa nasi kira light la tu kan...

Keek wawa makan..



Wawa ni pemakan jugak orangnya.. tak padan halusss.. tapi isi pejal.. sedap kena peluk.. pipi dia kan keras, tak macam pipi abam mi lembut macam donut dari baby sampai sekarang.. beza sungguh kepejalan pipi dorang tu..


Selalu buat makanan dia sampai ke petang.. sekali makan habis 1 bekas babybullet tu.. kadang-kadang tak cukup.. kena masak lagi petang tu..

Mekchu tak pernah lagi buat stok banyak2 yang simpan dalam peti ais macam yang ibu2 sekarang ni buat.. memang hari2 akan masak yang baru untuk wawa.. rasa tak sampai hati pulak nak bagi anak makan makanan yang simpan dalam peti ais.. hahaha kalau mekchu pun memang kureng skit kalo makan makanan dah simpan dalam peti ais ni.. walau pun dah dipanaskan, tapi memang dapat trace..

Mama wawa ni tak sesibuk ibu2 diluar sana.. Selagi mama ada, selagi nenek labu larat kami akan masak hari2.. InsyaAllah...


Dalam banyak-banyak menu tu, perasan yang wawa alergic pada carrot.. tak sangka sayuran pun boleh menyebabkan alergic.. Bila wawa makan, nanti akan tumbuh ruam kat area dahi dia.. pas tu mula tido tak tenang.. mata pejam, tapi tangan tu asyik nak menggaru aje.. Sudahnya kena bedung macam baby.. rugi la dik kalo tak makan carrot... mekchu bagi jugak dia makan carrot tapi dalam kuantiti yang sikit la..

Lagi satu dia tak bleh makan kacang peas.. nanti yakyak keras.. hahaha.. itu lah menu yang paling sedap kot.. tak pe laaa...

Kalo nak berjalan skang dah tak bleh lenggang kanggung lagi dah.. abam mi dah tak yah bawak susu, wawa pulak guna susu gantung.. senang nya nak berjalan.. sejak wawa dah makan, kena lah bawak bekal makan dia.. nasib lah baby bullet tu comey.. senang nak angkut..

rasa macam nak tumbuk laptop bila tengok gambar bibik ni!!!!!

Mekchu tak pandai kendong guna kain.. bagi wawa makan dalam walker aje.. atau dalam rocker dia.. dah pandai berjalan sok, kena la prektis semula teknik bagi makan dalam keadaan super pantas...

Lepas ni dah boleh bagi makan ayam ngan ikan bilis.. eeerrmmm dap dap dap..

Yang pelik kat sini kan, dulu2 masa zaman najmi baby dulu tak de pulak kita kaum2 ibu ni concern sangat dengan pemakanan anak ni kan.. cukup je umur 6 bulan, semua dah dibelasahnya... najmi dulu 6 bulan dah bagi dia makan ayam campur bubur nasi campur sayur semua.. ke korang yang ada anak masa tahun 2008 dah start memuree? ooo mekchu la yang ketinggalan ni.. hahaha.. Nasib lah abam mi tak de apa2.. elok je tembam nyaa..

Tapi sekarang ni minda aiii dah semakin terbuka gitu.. baru tahu pasal puree, boleh simpan2 makanan baby macam ebm jugak.. dan paling kesian baru tahu penyesuaian umur baby dengan makanan yang dia boleh makan..

Betapa pentingnya dunia sosial sekarang ni kan.. Rasanya banyak yang baik dari yang buruk.. Terpulang la macam mana kita mencorak kan nyaa.. hahaha ayat ending tak bleh blah!!!


by mekchuN (^_^)

10 comments:

Nad MamaZN said...

Sama la saya pun mekchu
Masa zakwan mana reti nak memuri
Nak masak bubur pun takreti time tu
Hukhuk!

Tgk labu, teringat nenek labu
Tgk bibik, terbayang muka mekchu nak menumbuk laptop hahaah!

Hepi weekend mekchu n famili!

Eliss Mie said...

tak sabar dah nak tggu bulan depan, anak nak makan :p dah tampal dah senarai yg boleh makan. dulu bagi bubur nasi terus jer ms 2008 :p skang mcm nak memuree jugak.hehehe

yana said...

Baru bagi Adelia puree tebu..tak blender bagai..mama gigit2 bagi lembut sikit.astu dia pegang..heheh..mama Adelia pemalas.lsebab nak gardening..takde org nk jaga dia..jd..papa adelia kerat tebu..mama kret..bg adelia tebu..bukan main sdap dia nyonyot tebu tu!
Salute ke maka wawa..mmg terserlah kerajinan itu..teruskan usaha murnimu itu!

amirah said...

sama la mekchu. ni tabahla lagi bangun pepagi buta masak makanan anak walaupun iecha dah 1 thn 4 bln dah. sbb apaknya cerewet. tkleh mkn bukan2. memang dr abam ahmad dh ikut peraturan lgi pun bebudak ni sensitip. salah sket mulala meneran mcm nak brsalin..hehe..

mama_onie said...

Akeem dulu tak suka sangat puree puree ni... orang kampung! Dia suka makan mac and cheese... terpaksa mami rajin masak macaroni tuh!

MamaFarah said...

hahaha..mekchu nak tumbuk laptop..uik! sian laptop tu..dasar bibik ****...
saya anak ke4 baru timbul kesedaran itu semua.hahaha..masa kakak dan kembar belasah jer ko, siap beli yg sedia ada kat pasaraya jenama heinz...kih kih...

SiTi said...

sama laa jugak... masa zikry dulu... xde puree ni... pasal buat stok puree tu lagi lah x tau.. dulu2 klo x smpat bg yg nestum yg jual tu je.... byk betul ilmu yg kita x tau dulu kan... bile pikir2 balik sian abgnya dulu kita x buat mcm adiknya ni skrg... hhuhu

Norlidawati Jaafar said...

Ai,
saya ida newbies blogger
say baru je follow blog ni
jemput follow blog saya ye
umielman.blogspot.com

Emy Omar said...

Sedap2 food untuk Wawa..tetiba teringin nak ada baby lagi.Hahaha apakah

Suliana said...

Aisyah kurg mkn. Kita dh msk sdp2 xnk mkn pulak. Tu yg malassssss nak wat mknn dia. Mula2 dulu pun wat puree jg :-) seronok tgk anakorg mkn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...