@churalliya

Tuesday, December 9, 2014

D'Savoy, A Famosa Water World, Safari dan Family

Ke A Famosa lagi ke kita?

A ahhh.. aduhhhhh tetiap tahun pun ke sini.. tapi untuk agenda yang berbeda lah..

Tahun 2012 gathering dengan family labu...

Tahun 2013 paling hebat.. sambut enibeseri ke 8.. ingat lagi gambar dengan pelampung a famosa sempena 8 tahun nikah, lepas tu tak campur family day UPTM dan family day SUKNS. Boleh pulak semua buat kat sana jugak..

Dan tahun 2014 kami tak muak2 ke sana lagi.. Sebab kalau cakap muak memang kena tinggal rumah lah jawabnya..

Mmmmm... bleh lantik jadi ejen A Famosa nampak gaya.. nak nak papajib skang dah jadi members kat sana.. dapat 5 tiket masuk water world + safari + apartment.. rugi pulak kalau tak pegi.. serius kerugian..

nahhh gambar dengan handbag kiri kanan... ni tengah kebulur sangat ni.. singgah makan kat Tampin kejap.. lagi pun nak amek voucher tertinggal kat opis papajib.. 

Mula-mula plan terus nak masuk Safari.. masa tu dah 4,30 petang.. bajet dapat masuk kejap pun jadik laa.. Sekali orang jaga tu tak bagi masuk.. tutup pukul 5.00 petang.. So, patah balik dan terus check-in aje..

bergambar aje dekat parking lot ni.. di sisi abang sado kiteeeee.....

D'Savoy Apartment 3 bilik.. setiap bilik ada 2 katil queen.. sangat selesa.. 

Malam keluar makan dengan FIL..




Lepas kenyang, singgah cow boy town kejap.. Sampai2 je terus dengar countdown.. 5..4..3..2..1.. pommmm pommm pommmMMMMM (bunyi bunga api). Kami tengok dari dalam kereta aje laaa...

Balik bilik terus tido la.. apa lagi...

Siang tu lepas sarapan nasi lemak kat bilik terus check-out dan ke water world..

wajah2 keriangan dapat mandi water park dalam cuaca mendung.. tak panas langsung.. orang pun tak ramai.. sukatik kitorang nak buat aksi macam mana pun kat dalam tu.. 






nenek jah tak nak join mandi.. rehat2 aje kat dalam cabana.. 

Lepas tu terus tak de gambar lagi dah.. henfon dah simpan sebab nak naik slide orang besar.. yeyyy..

"papa, mama nak naik slide ngan big ice cream aje.. itu aje... lepas tu mama gi salin baju"

Ooooooo ada hati nak naik Big ice cream yeeeee....

Kena naik 4 orang 1 pelampung tu.. berat antara 35-80 kilo aje yang dibenarkan... maka mekchu, papajib, deqna ngan nabila naik dulu.. kak eliz tolong dukung wawa.. herry muatan terlebih pulak.. hahaha.. plan lepas ni nak naik lagi temankan kak eliz pulak..

"kak eliz, tak pe.... lepas ni su nak naik 2 kali..........." ~sambil melambai2 ala model kat kak eliz..

Nak mendaki sambil bawak pelampung ingat dah paling mencabar dah.. Dia tatau cabaran nak masuk dalam big ice cream tu lagi... Seriusssssssssssssssss... mekchu tak akan naik lagik dah.. Cukup lah sekali tu aje... Tobat!!!!!

Dia punya menjunam kat dalam tu ya ampunnnnn... kecuttt perut weiii... berpusing yang tak tahu ke mana arah.. sayuuuuupppppppp aje rasa... mula2 dengar masing2 jerit.. sampai kat dalam tu senyap! tak dengar suara sesiapa dah.. masing2 katup mata dan redha je apa yang bakal terjadi..

Kepala mekchu siap terhantuk kat dalam tu.. entah masa bila tak tau.. Kuat weiiiii.... terus terasa macam kancing gigi ngko!! sampai bawah terus menangis.. menangis sakit dan menangis kesyukuran sebab dah sampai bawah... hahahahaha kelakar pulak rasa..

Lepas je hajat naik big ice cream dengan slide yang 4 orang lagi satu tu, so setel dah keinginan mekchu.. terus bawak wawa mandi dan tukar baju terus.. wawa pun baru sihat je tu..

lepak dalam cabana tunggu yang lain setel.. uishhh menunggu dorang habis mandi lagi penat kot.. 

Setel kat water world, kami terus ke safari.. adehhh penat.

Pukul 4.30 petang, selepas cuaca hujan..

 terus naik truk safari ni.. truk yang tunggu kitorang.. masa 1st time datang dulu dekat 2 jam gak beratur.. 

Nak tau siapa kat belakang kitorang tu? Ariel zafril ngan wawa zainal nok... mula2 tak perasan pun sebab dorang yang naik dulu.. bila truck dah jalan tengah tengok binatang apa ntah masa tu.. mekchu toleh belakang.. sekali terpukau.. waaaahhhhh lentik nya bulu mata mamat ni... terus perasan airel zafril.. toleh kanan pulak nampak wawa zainal..

Mmmmmm lepas tu keje mekchu asyik toleh belakang aje la.. hahahaha.. tengok bulu mata ariel zafril, tengok handbag wawa zainal, tengok anak dia, bibik dia... hahahaha kepochi dalam diam..



Ingat nak amek gambar dengan dorang.. tapi semua laju je jalan nak tengok gajah buat show.. tak pe la, dorang tu budak2 lagi.. manusia biasa je sebenarnya kan.. hahaha len macam tak ayat nak pujuk hati?

Nahhh tengok gajah berlakon...


Masa gajah nak sembur air tu kitorang dah siap2 bukak payung.. hahaha tau sangat dah tektik kamu wahai gajah..


 muka keterujaan papajib.. hahaha.. takut sebenarnya tu.. 

Setel gajah, giliran monyet pulak.. show burung, koboi letup2 tangki semua dah terlepas.. mana yang sempat aje la sementara masih bukak petang tu..

Mulanya adik pemandu boat tak nak bawak kitorang dah.. ye la, dah petang sangat.. entah apa kak eliz cakap terus adik tu start enjin sampan.. eh kapal..

 pengalaman pertama untuk wawa.. kesian dia takut

 kami di pulau monyet :)

 abang mi tak puas hati kenapa dia takut nak bagi monyet makan.. hahaha sekurang2 nya abang berani mencuba..

mama pun sama.. berani mencuba sampai cenggitu sekali ghoman ehhh.. hahahaha.. 

3 tempat tu aje kami layan kat safari.. semua nya mengejar masa.. nak jalan semua memang tak larat sangat dah..

Last sekali dari kami.. semua pun dengan gaya kaki tersendiri.. hahahaha.. 

Penat.. penat.. time berjalan tak penat.. time dah sampai rumah tu hadoiiii...

Terima kasih papa untuk percutian singkat ini.. ehhhh asyik singkat aje.. bila nak panjang-panjang papa? Orang tua-tua kata alang-alang penat (^_^)


by mekchuN (^_^)

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

syoknya

syawalsimpsons said...

lama tak mai sini ni..nak kena ajak jalan gak ni

Emy Omar said...

Singkat2 pun syok apa mekchu.Kita ni yang duduk Masjid Tanah ni hah dah lama tak terjah A'Famosa Water World.Anak2 asyik nak pegi Melaka Wonderland je..emaknya redha je la

Najib Ariyan said...

dah tetiap tahun pegi tu ....apa lagi, takkan tak dapat loyalty card... diskaun ker... next time ken tunjuk resit setiap kali datang tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...