@churalliya

Tuesday, October 18, 2011

Macam-macam Altis

Dapat call dari Toyota Service. nak cakap dengan papa-jit.. Tapi sebagai pembantu peribadi merangkap bendahari rumah, terus tanya apakah sebabnya.. dan bermula dengan "tak pe, saya boleh sampaikan pesanan..."

"cheque tow truck en.najib dah lama ready ni.. boleh datang ke toyota untuk ambil"
"kalau saya pergi ambil cheque tu boleh kan.. en.najib tak de dekat-dekat sini"
~sebenarnya nak kelentong cakap papa-jit kat obersi, tapi macam ober sangat la pulak~
"kejap ye saya semak... bla bla bla... ok boleh.. puan boleh datang ambil cheque"
"tengkiu" ~senyum-senyum sambil bbm papa-jit

"papa, org toyota suruh datang amek cheque hari ni jugak"
"ok, nnti petang papa gi amek" ~dia kat kl nun
"tak boleh pa, dia kata tadi kena cepat sbb cheque tu dah lama sangat" ~ cubaan putar belit
"mama gi lah amek"
"kira duit mama lah tu kan? buat modal beli emas" ~hahaha... itu sebenarnya

terus bbm itu dibiarkan tanpa reply..

Terus terkenang kembali saat-saat susah senang bersama altis...

dapat masa tgh sarat ngandung (April 2008).. tembun sangat mekchu masa tu.. konon2 ajak pegi makan, sekali bawak gi amek keta baru daa.. seprise!! hahaha.... mekchu kan suka seprise.. dia bagi mekchu bawak dulu.. nak masukkan kunci pun terkial-kial.. penghargaan kepada ibu mengandung..

Semuanya bermula disini...

1. Raya tahun 2009 - dilanggar kambing. Copy paste dari entry i know what u did last raya lepas.. 

"Raya ketiga, keta lakiku di langgar oleh kambing lak.. ulangan, kereta di langgar oleh kambing hokey!!! mmg dahsyat kambing tu.. masing2 dlm keta dah cuak.. najmi yg tgh nangis pun leh benti kejap sbb panic.. bila toleh, relek je kambing tu bangun blk.. kalo tak, kambing panggang la kitowang mlm tu..

sib baik semua x apa2.. kambing pun ok.. cuma keta la kemek skit.. ni kira 1st time altis 'dinodai'.. huhuhu.."



2. Mac 2010 - dilanggar mamat hindia

Pun copy paste dari entry lama... Dulu-dulu lakiku merujuk kepada papa-jit..

"Kena senggol ngan mamat hindia lak.. naik moto 2 org.. janji nak byr.. kita tggu dan lihat janji hindia.. Lakiku pya kusut tok sah nak ckp la.. kena geselan halussssssssss pun dia dah susah hati.. ini kan pulak bumper kemek habis plus lampu pecah.. woo hoo.. sib baik bukan sue yg bwk.. dah byk kali lakiku soh bwk keta dia gi keje, dia bwk kenari gi putrajaya... tapi selagi parking problem parking kat sini tak settel, selagi itu lah tak rela nak bwk keta dia tu, buatnya kena gesel ngan keta org, fuiiiiii tak tau cane nak bina ayat menjawab.."


3. Mac 2010 jugak - kena langgar dengan mamat motor sengal nak mamposss..

yang ini memang tragis.. semalam tu rumah kami kena pecah masuk.. dan paginya side mirror hilang fungsinya.. dah la mekchu pulak yg drive masa tu.. kena langgar dengan mamat motor.. dia langgar kat traffic light.. memang tak boleh nak buat apa la kecuali bertukarrrrr menjadi otromen gi sepak mamat tu.. hanginnnn sangat...di samping gigilllll ketakutan takut kena marah...

4. June 2010 - Kejadian pegi naik altiss, balik naik loriss.. ohhh ini memang tragis...

mekchu gaya mcm tak sabar nak naik lori... hahaha.. driver lori tu muka jambu beb.. dah la pakai bj merah jambu.. mmg insurans tu dah sekalikan dlm pakej kot.. korang, tukarlah kepada tokio marine..

 hahaha.. ready to take off to seremban.. mahal gile gmbr ni.. tak penah ada dlm koleksi lagi..

5. Belum habis lagi... masih ada lagi kejadian suka duka kami bersama altis ini... Jan 2011 - Hole-in-one, hole-in-tyre :)



Sedutan dari entry lama.

"Keadaan motor tu nampak teruk.. tapi kalau ikutkan altis lagi teruk sebab sebenarnya motor tu yang langgar altis.. mamat tu mabuk keluar simpang.. terus meluru masuk ke tengah.. papa-jit sedang elok lak tu dlm 70-80km/j.. mmg ngam2 dia keluar je papa-jit sampai.. mamat tu langgar kat sebelah pintu/side mirror belah kiri, melambung depan mata.. terjatuh dia kat tepi.. motor tu terseret ke depan.. sebaik tak seret mamat mabuk tu sekali.."


Dan... (adaaaa lagiiiiiii) yang terakhir (memang mengharapkan kejadian yang terakhir.. lepas ni yang baik-baik saja)

7. Ogos 2011 - Altis hilang di malam raya. Ini memang panik.. dan janji kami tidak akan ulangi semula..

"Lu kalau nak pinjam gua punya kereta, lu bagi tau la der.. jangan main bawak lari senyap-senyap je der.. bikin gua panasssss.. gua tengok lu kecik besar kecik besar je der.. malam raya tu... malam raya...." 

Masa untuk bertafakur sebentar.. 

Kalau tak de entry ni, tak perasan sebenarnya bukan main banyak kenangan suka-duka yang kami dah lalui.. Update sikit-sikit, lama-lama dapat gak publish..

Sila kategorikan sebagai entry paling rajin setakat ini.. papa, renung-renungkan sambil beramal.. hahaha.. beramal bermaksud sila belikan mekchu kereta baru.. ehhh ada kaitan tak keta mekchu dalam cerita ni?

Atlis kami masih ada altis :) 

14 comments:

ratusiput said...

tu yg takut kan mekchu kalau kite dah kiss org..org yg kiss kite...ratu lgla laki jauh hari2 drive ngan anak2.tak henti2 selawat.dule eksiden skali pun rase dah gelap biji mata sbb taktau nk buat apa.blur.tu org langgar tu.kalau sebaliknya mau sasau jap...

Alycia said...

paling aku ingat kisah kereta hilang di mlm raya.. slamat beramal ;)

haha...

CaDLyNN said...

mak ai...banyak betul kenangan dgn altis ni...hehe...seram tgk kenangan2 mekchu ni...

POSH76 said...

sejarah betul altis ni....kena jaga elok2 ni

Mimy Hamid said...

mmg altis penuh kenangan...ingat mekchu jgn sebut tukar..kang macam macam ragam merajuk dia buat..kasi belai yer...

syawalsimpsons said...

mmg banyak la kenangan ngan altis tu,...

*SiRibenMerah said...

wahhhhh.. ganasnya mekchu..
altis neh memang berjasa sungguh.. ai likeeeee...

♥ Elin ♥ said...

bnyk sunguh kenangan eh...

nih mcm mintak yg baru jerr ;p

InaAchik said...

Baca tanpa henti sampai semput! oke, skrg nak gi wak air kacip fatimah jap kasik otak segar balik lps baca entry mcm baca buku lagenda budak setan yg tembal nak mam tapi jadi filem terus tak best tuh!
kletung kletang... (bunyik kacau air).
srupppppppppppppppppp~~~ hmmm nyaman. sambung tulis komen.
dah penat baca panjang2 kena komen secara panjang jugaklah walopon semput masih bersisa.

byk sungguh kenangan altis buat mekchu yg cam artis ni. ntah2 nak mintak kete baru ler tu... :p

ok, rasa dh cukup panjang komen ni. boleh tutup dgn NOKTAH

puan nina said...

hahah..banyaknye kenangan

Nini D.. said...

adeeiii.....Altis idaman hati tapi TAH a.k.a Vios jugak yang menjadi pujaan hati...

hajat hati nak beli Altis tup..tup boypren plak ajak kawen..trus terkubur Altis dalam impian...

sib baik dapat Vios sebagai ganti..kalo x,..hari2 menebeng muka kat show room Toyota..

moga Altis papa-jit akan terus berkhidmat dengan keadaan yang baik,anggun & bergaya tanpa di"nodai" lagik..

sekian.

Pepel BoNda AmaNi said...

pehhhhh brapa banyak kisah duka altis daaaaaaaaaaaaaa....kena mandi bunga nie altis nie..hahahaha :P

watyz said...

pengalaman kambing langgar kete tu sama la ngan saya. kete saya pon kambing langgar tp saya jalan jer. x tau la apa nasib kat kambing tu sbb tangan saya masa tu gigil. takut... :)

e.l.i.z.@ said...

hihi byk sgt kenangan ngan altis mekchu.........lggar kambing plg tak tahan hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...