@churalliya

Friday, December 3, 2010

Bab 8 - Pendidikanku

Segmen mari kenali mekchu kini bersambung...

Mekchu belajar tak tinggi mana pun.. tak de la smpai ke luar negara.. setakat luar negeri je.. alhamdulillah, berjaya jugak dapatkan segulung ijazah..

sekolah rendah kat kampung je tahun 1986 - 1991.. korang mesti tak lahir lagi kan masa tu.. mekchu dah masuk sekolah tau..Sekolah Rendah Kebangsaan Labu Ulu.. hari2 arwah abah yg hantar dan amek dari sekolah.. dah masuk darjah 5 & 6 baru lah mak berani nak bagi naik basikal..

ingat lagi kalau moto susah nak start time pagi, punya lah suspen sbb malu kalau dtg lambat ke sekolah.. maklum lah, time tu pengawas kan.. tak kan pengawas datang lmbat lak.. masuk darjah 6 mekchu pegang tittle Ketua Pengawas Perempuan.. perghhh.. gile dahsyat.. setiap darjah ada satu kelas.. jadinya ada 6 kelas je kat sekolah tu.. boleh la jadi ketua pengawas... dapat la jugak merasa.. ngko ada? hahahaha...

student pun tak ramai masa tu.. ada 4 org rasanya yg dpt 5A untuk UPSR tahun 1991 dan alhamdulillah, kami berpeluang sambung belajar kat sekolah asrama penuh tapi di sekolah yg berlainan.. masuk je sekolah asrama, semua terpisah..

rezeki mekchu.. dapat sambung belajar sekolah menengah di Sekolah Sains Tuanku Ja'afar (STJ), Kuala Pilah dari tahun 1992 - 1996.. gile kooo gi pilah.. dah la jalan bengkak bengkok... hari2 kat sana kena sedut bau getah mardec lak tu..

mula2 masuk STJ dulu hari2 buat reverse charge call mak ngadu nak pindah sekolah.. kakak2 selalu buli.. tetiap mnggu soh mak datang bawak bekal sbb ngadu makanan dewan makan tak sedap..

tp masuk form 2 dia dah naik 'sheikh'.. form 2 lah yg paling heaven rasanya.. ohh mmg terlalu banyak kenangan.. kazie, ummi, musz, mas, farah, ummu, ouha, yan, fida.. alamak.. terlalu ramai kalau nak disenaraikan.. miss you guys..

nama pun sekolah asrama kan.. aktiviti abang angkat, kakak angkat smpailah adik angkat mmg tak dapat dipisahkan.. hahaha.. complete ada admirer setiap tingkatan tu.. kelakar la kalau ingatkan..

1994 - PMR.. lepas ngan result 6A 2B.. B tu adalah sejarah dan geografi.. kedua-duanya subjek membaca dan mekchu mmg kurang minat subjek mcm tu.. so, bleh teruskan form 4 & form 5 kat STJ..

ini form 4 kot.. ntah.. AJK Dewan Makan.. hahahaha..

form 4 adalah honeymoon year.. mmg berhoneymoon je kejenye.. form 5 mmg kitowang struggle dan alhamdulillah, rasanya kesemua 135 (betul ke angka tu?) student lulus SPM.. bg tau mekchu dpt gred 1 cukup lah ye...

kenangan lepas SPM..

lepas tu isi borang UPU... salah satu isi Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan alasan teringin nak tgk sawah padi kat kedah sana.. sekali mmg betul dapat.. terima dgn hati yg terbuka.. ilmu kat mana-mana pun sama kan.. cuma yg beza macam mana cara kita mengaplikasi kan ilmu tu pada diri dan kehidupan kita ..

tapi masuk matrik dulu setahun.. 1998/1999 di Kolej Mara Kuala Nerang (KMKN), kedah.. tmpt yg jauh dari bandar.. susah gile nak keluar ke bandar.. secara jujur, di KMKN ini emosi mekchu byk terganggu.. mungkin disebabkan keadaan tmpt yg mcm tu.. nasib baik kawan2 best.. nyah, musz, along, atip.. dorang ni semua ada kat facebook.. kurang skit rindu.. hahaha.. kenangan masa matrik yg paling mekchu ingat adalah masa Majlis Perwakilan pelajar (MPP)..

"suraya, nnti jgn lupa pilih den tau" kata bro.john
"mmmm..." kata mekchu yg masih pelik melihat bro.john yg berkupiah sambil memakai baju corak hawaii kaler biru muda..

hahaha.. iya, itu lah dialog pertama kami.. tapi masa tu belum terbuka hati lagi utk dia.. tp itu lah detik pertama perkenalan kami.. (tamau cerita pasal kisah percintaan kat sini..)

kenangan UUM ni pulak satu hal jugak.. pun terlalu banyak.. sama mcm korang gak kan.. dah hari2 tido ngan kawan, makan ngan kawan, belajar, sewa kereta sama-sama, mesti lah banyak kenangan manis dan pahit selama 3 thn tu.. mokna, mcd, ahsoi, mclun, olien, uwa, erna, syipah, pena, mell, ann - rindu bangat sama korang.. still contact thru facebook aje walau pun semua tnggal di sekitar KL tp jarang dapat jumpa..

kat marrybrown.. hahaha.. ada kejadian curik botol sos masa ni

pantang ada masa free, mesti call abg kereta dan sewa kereta pegi penang la, alor setar la.. jitra & changlun pun jadik... dan yg paling best bila pegi piknik kat air terjun.. terrrbaikkk...

finalist gaya model santai.. air terjun batu kapur (betul kah?)
dari kiri : mcd, ann, seha, syipah, me, pena, mel, eja & ahsoi..


ini pulak Hutan Lipur Puncak Janing.. terjun tiruk lagi..


makan2 kat kuala perlis.. itu satu kemestian bagi student UUM

tahun 2 bro.john masuk line... ehem ehem...

celebrate birthday kat Joned's cafe, alor setar.. masa ni dah dpt restu kawan2 couple sama bro.john.. hahaha..


ni pulak masa konsert speka 2000.. tahniah kepada kumpulan rumput bukit dgn lagu runaway, pilgrim.. tak nak tya ke sape vokalis group tu? hehe..

mekchu amek Information Technology (IT) dan masuk tahun 3 majoring multimedia.. hahaha.. apsal multimedia? sbb kos yg rasanya best sbb byk gmbr, bunyi, video, etc.. hehehe.. alasan..

konvo senior tahun 2000.. amek feel dulu kan..


ini adalah aktiviti feberet kami di waktu petang.. jalan2 tepian tasik smbil mencuci mata..


saje nak bg tau mekchu dulu ko-k Bridget Bomba yang ke-4 empat sem score A.. harusss lerr...

gmbr ni semua copy dari fasbuk aje..ihsan dari kawan2 yg tag kan.. gmbr masa belajar dulu mmg byk kat rumah, tp tak larat nak scan.. sudahnya apa yg ada je lah..

dan akhirnya setelah 16 tahun menimba ilmu (lama nyaaa..) mekchu berjaya tamatkan pengajian with flying colours gitu.. hahaha.. alhamdulillah, mekchu berjaya membuatkan emak dan arwah abah tersenyum.. dan itu lah yg sebenarnya parents kita harapkan..

tanpa ilmu, kita tidak akan ke mana.. mekchu bersyukur kerana walau pun kami berasal dari keluarga yg susah (emak jual kuih utk sara kami belajar), emak & arwah abah tetap berusaha sedaya upaya cari duit utk dapatkan pendidikan yg terbaik utk anak-anaknya supaya setaraf dengan anak org lain..


ada apa-apa soalan sebelum saya menamatkan segmen kita pada hari ini? (alamak, mood mengajar nampaknya masih belum hilang lagi..)

Segmen mari kenali mekchu yang lain ada di side bar belah kanan tu..

Bab 1 - Kerjayaku
Bab 2 - Keluargaku
Bab 3 - Keluarga Mertuaku
Bab 4 - Suamiku
Bab 5 - Anakku
Bab 6 - Sahabat Karibku
Bab 7 - Perkahwinanku


*susunan memang disengajakan tunggang langgang*

update :
UPSR pada tahun 1991 adalah 4A sahaja bukan 5A okeh.. ingat ye adik-adik.. hahaha.. B.Melayu objektif, B.Melayu karangan, matematik dan b.inggeris je kan kan? hahaha.. terlebih 1A pulak.. bukan apa, terasa mcm amek subjek bahasa german je time tu.. special thanks to nauzalurun & hazry..


nurul : aku sgt terharu okeh...

18 comments:

mya said...

we want more! we want more!
hehe..

LyNn HaMzAh said...

wah mek chu...dah macam artis la sebab ada banyak bab...hehehehe...lynn nak gie terjah bab yang lain plak lepas nie...

AKO @ retna said...

hahaha betul la lynN, dah macam artis gitu kan hahaa... xpe usaha tangga kejayaan... muahaha!! chaiyok!

Dee said...

seronok lak baca kisah mekchu..mmg zaman belajar tu sgt2 manis..indah dan tersengih-sengih jika di kenang tapikan..mekchu darjah satu tahun 1986 eh..masa tu dee dah darjah enam..kuang kuang kuang..

~~@lyci@~~ said...

kelakar kan gambar time2 blajar dulu.. muka skema jer.. tudung 4 segi tu mmg popular time tu hehe..

Chekpid said...

ouwhh sunguh mulus kudus kurus di satu masa dulu.....

therosputih said...

maintain aje dr dulu kan mekchu nih...seronok bace entry nih...go mekchu go...

* nauzalurun said...

eh chop..upsr?? bkn 4 subjek je ke?? camne ko leh 5 laks??

littlehumblelynn said...

UUM?wah jupe VP tak that time??hehehe...mcm janji2 jer kan..keja sama tpt..ngaji sama tpt..

Xana said...

haaa...curi botol sos!
ingatkan saya and the gang je wat keje kat kfc, plaza alam sentral, shah alam tu..hehehe
rupanya ada yang lg senior dr sy pun pnah wat...
hehehehe...

CaDLyNN said...

mekchu ni maintain je dr dulu smpi skrg..tp skrg makin comel~

hazry said...

Kak Su, mase saya UPSR ade 4 subjek jer.. camne plak kak su ade 5? amik mandarin ko? hehehe..

rozana said...

suraya..
entry ini membbuatkan mataku bergenang..bilalah dpt sama2 lg mcm tu kn?

e.l.i.z.@ said...

alamak...terimbas kenangan zaman sekolah la pulak

cik tenggiling said...

la..bdk stj ke.. my mum pun ajar stj tahun 1994 jgak..

QASEHNYA RANIA said...

kedah kg saya tu mekchu...hehehe
tp kole nerang dah maju ckit sekarang..hihihi

Anonymous said...

Tak suka STJ senior pompuan kaki buli dan jeles2 ntah ape2. Agaknya kalau thy ol pikir balik ape thy ol buat dulu mesti terasa amatlah bangangnya perangai masing2. Seb baik makpak pindahkan lps setahun - Rosalind 1 Darwin 1990

Noradzlina Kamdani said...

Mekchu..thn yg sama upsr.
Bm mmg ada 2paper tp consider 1A.
paper kite exam
bm
bi
math
alam dan manusia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...